Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προώθηση του ιστορικού τουρισμού, ο δήμος Σιντικής στις Σέρρες διοργάνωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, διήμερο ιστορικών αναβιώσεων στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη.

Ακριβώς 75 χρόνια μετά την θρυλική Μάχη των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά» τον Απρίλιο του 1941 οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν στα δαιδαλώδη οχυρά του Μπέλες και του Αγκίστρου, εκεί που οι λιγοστοί υπερασπιστές τους αντιστάθηκαν γενναία στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.

Χιλιάδες κόσμου πλημμύρισαν από νωρίς το πρωι το οχυρό του Ρούπελ προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της μάχης και να τιμήσουν τη μνήμη των ηρώων. Το παρων έδωσαν μεταξύ άλλων η Υφυπουργος Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι Βουλευτές Σερρών Μιχάλης Τζελέπης και Αναστάσιος Μεγαλομύστακας και ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης.

Η απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου -διοικητή του οχυρού Ρούπελ- στους Γερμανούς : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» αποτελεί ένα νέο «Μολών Λαβέ» που συνεχίζει να συγκινεί έως τις μέρες μας.

Προηγούμενο άρθροΔόξα Δράμας- ΑΟΚ 1-2: Της έχει πάρει τον αέρα…
Επόμενο άρθροΣύσκεψη εργαζομένων – φορέων για τη ΒΦΛ | Επιτροπή ρίχνει γέφυρες με την διοίκηση της εταιρίας