Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς θα αποτελέσει «ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη»
kyriakos_mitsotakis_alexandroupoli
Στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι δεσμεύσεις μας γίνονται έργα»
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συντελείται «μία αναπτυξιακή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη», αναφερόμενος στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Απευθυνόμενος στους ηγέτες των βαλκανικών χωρών, ανέφερε ότι πλέον «η χερσόνησός μας μπορεί να έχει τη δική της θέση στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ηπείρου μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένη τη συγκυρία, με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες».
Όπως υπογράμμισε: «η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα προσθέτει 155.000 κυβικά μέτρα και η νέα δεξαμενή στην Αλεξανδρούπολη 154.000 κυβικά μέτρα».
Όπως εξήγησε, είναι ένας «φάρος» που στέλνει δύο μηνύματα: «Το πρώτο ότι με το πολύ σημαντικό αυτό έργο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Το δεύτερο, ότι οι χώρες μας είναι έτοιμες να αναλάβουμε έναν κομβικό νέο ρόλο στο νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Οι πρόσφατοι εκβιασμοί της Μόσχας σχετικά με το φυσικό αέριο καθιστούν όχι απλά αναγκαία τη συνεργασία αλλά κατεπείγουσα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε νωρίτερα στο πλαίσιο της επίσκεψής του ότι «τα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) «είναι η απόδειξη ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξεις, η κυβέρνησή μας προτιμά τα έργα», υπογραμμίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2019, οπότε ανέλαβε η κυβέρνηση, «σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν 3 ΜΕΑ και άλλες 5 ήταν υπό κατασκευή με αβέβαιη χρηματοδότηση. Σήμερα λειτουργούν 6 ΜΕΑ, 11 είναι υπό κατασκευή, 7 προς συμβασιοποίηση και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνουν «άλματα προκειμένου το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών αποβλήτων», υπογραμμίζοντας πως «η επιτυχημένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων: Της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων».