Απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, για την ενεργειακή κρίση, τις επερχόμενες εκλογές, για τις παρακολουθήσεις και για την τουρκική προκλητικότητα, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Ηλεκτρικό Ρεύμα και Φυσικό αέριο

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώσ’ τα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του RealFM Θεσσαλονίκης, είπε χαρακτηριστικά για το ρεύμα ότι «στην Αθήνα η μέση τιμή μαζί με τον ΦΠΑ είναι 24,76 ευρώ/Kwh, στη Μαδρίτη 31,93 ευρώ. Για να ξέρουμε πόσο πληρώνει το ρεύμα ο Αθηναίος και ο Μαδριλένος. Επιλέξαμε να δρομολογήσουμε έναν μηχανισμό ανάκτησης των υπερκερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πιστεύω ότι θα αποτελέσει τη βάση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκτιμώ ότι θα εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «χρειάζεται και μια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο μικρότερες είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, τόσο μικρότερη και η στήριξη. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Εξ ου και η ελληνική πρόταση για πλαφόν συνολικά στον δείκτη του φυσικού αερίου για όλες τις μορφές».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι πιο φτηνό να θερμανθεί κανείς φέτος με πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το φυσικό αέριο, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει σημαντική στήριξη στο φυσικό αέριο.

Έρχεται γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης για το ζήτημα του φυσικού αερίου «Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα . Γιατί είναι εκεί το μεγάλο πρόβλημα; Διότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με αυτές που ήταν πριν από 2 χρόνια. Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση: αφενός θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης στα 300 εκατ. και αφετέρου θα επιχειρήσουμε και θα είμαστε έτοιμοι να το εξαγγείλουμε εντός των επόμενων εβδομάδων να κάνουμε μια παρέμβαση στην αντλία, έτσι ώστε σε πρώτη φάση να μπορέσουμε να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε και περισσότερα νοικοκυριά αυτά τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης. Βεβαίως θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Δεν θα φτάσει η τιμή που βλέπετε σήμερα στον τελικό καταναλωτή» .
«Θα υπάρχει μια γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου η οποία θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε η τιμή να είναι σχετικά λογική. Και τι εννοώ σχετικά λογική; Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Αλλά σίγουρα η τελική τιμή δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με την εμπορική τιμή του φυσικού αερίου εκεί που βρίσκεται σήμερα. Τέλος για το ζήτημα αυτό προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Όπως ξέρετε η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες που εισηγήθηκε μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο εδώ και 7 μήνες την επιβολή ενός πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου όχι μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Πλαφόν στο δείκτη του TTF και όχι μόνο πλαφόν στο εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν ξέρω άμα αυτή η πρόταση θα γίνει αποδεκτή», τόνισε.

Εκλογές – εκλογικός νόμος – πολιτικές συνεργασίες

Ερωτηθείς σε περίπτωση αδυναμίας αυτοδυναμίας αν θα πάει σε επόμενες εκλογές ή θα επιδιώξει συνεργασία με άλλο κόμμα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Θεωρώ ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφικό σύστημα για τη χώρα. Η εκτίμηση μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά. Αριθμητικά αν επιχειρούσαμε να προβάλλουμε τα σημερινά δεδομένα δημοσκοπήσεις, θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και να εξηγήσουμε γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που δεν είναι ανάγκη μονοκομματική μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα και ασφάλεια».

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις. Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ψηφισμένο εκλογικό νόμο. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο να αλλάξω το εκλογικό νόμο κατεβάζοντας κατά λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας». Πρόσθεσε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και τον αλλάξουν μαζί.
Για την εξάντληση της τετραετίας είπε ότι δεν θα αποκαλύψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών επαναλαμβάνοντας ότι «θα εξαντλήσουμε την τετραετία». Νωρίτερα είχε δηλώσει με έμφαση: Τρία “όχι”. Όχι εκλογές, όχι αλλαγή του εκλογικού νόμου, όχι ανασχηματισμός.

Παρακολουθήσεις-Ανδρουλάκης

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι «ασφαλώς και δεν είναι σωστό να παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος» ενώ εξήγησε ότι «η παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μετά την αποκάλυψη της σοβαρής, όπως είπε, υπόθεσης, οι θεσμικές διαδικασίες κινήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα και ο ίδιος ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη. Δέχθηκα παραιτήσεις, ανοίξαμε τη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής» και πρόσθεσε: «Αύριο και μεθαύριο θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μία ακόμα δικλείδα ασφάλειας. Για μία νόμιμη επισύνδεση για πολιτικό πρόσωπο χρειάζονται πρόσθετα φίλτρα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Ο κ. Ανδρουλάκης, κατανοώ το θυμό και την οργή του, βλέπω ότι επιχειρεί εργαλειοποίηση. Έχει δυνατότητα να πάει στην ΕΥΠ και να λάβει απαντήσεις».
«Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσα περισσότερη πολιτική ευαισθησία. Να είμαστε σαφείς υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιτρέπεται η παρακολούθηση ενός πολιτικού ή δημοσιογράφου”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το εάν η συγκεκριμένη υπόθεση «τορπιλίζει» μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, απάντησε ότι «η υπόθεση της επισύνδεσης ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του κ. Ανδρουλάκη, προκειμένου να εφαρμόσει μια πολιτική ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία είχε ήδη αποφασίσει». Ο Πρωθυπουργός είπε ότι επεδίωξε δύο φορές να τον συναντήσει από τότε που ο κ. Ανδρουλάκης εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. “Απέφυγε κάθε συνάντηση μαζί μου – του ζήτησα δύο φορές να συναντηθούμε, να αντιληφθούμε πώς σκέφτεται ο ένας και πώς ο άλλος. Ο κ. Ανδρουλάκης το απέφυγε επιμελώς». Και έχει πει ότι δεν δέχεται να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο κ. Ανδρουλάκης ακολουθεί πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα μετά τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν «μπορεί να αποκλείσει την παρακολούθηση Σπίρτζη από την ΕΥΠ;», Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει απαντήσει εξαντλητικά στο θέμα και συνέστησε να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ των «νόμιμων επισυνδέσεων» και των παρακολουθήσεων από κακόβουλα λογισμικά. Μάλιστα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει μόνο το Predator αλλά και το Pegasus και υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι παγκόσμιο και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Όσον αφορά την αναφορά του για πρώτη φορά σε «τεκμηριωμένη» παρακολούθηση Ανδρουλάκη, υποστήριξε ότι αναφερόταν στη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εισαγγελέα.

Ως προς τις παρακολουθήσεις είπε ακόμα ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. Δεν πρόκειται να κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Για το απόρρητο σε σχέση με την υπόθεση Ανδρουλάκη, αφού είπε ότι διαφωνεί με όσους μιλούν για την άρση του, σημείωσε: «Έχουμε επιχειρηματολογήσει εκτενώς για την ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου σε απολύτως κρίσιμες διαδικασίες, όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί στην συγκεκριμένη περίπτωση».

Τουρκική προκλητικότητα

Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα τον ακολουθήσει το δρόμο της πρόκλησης αλλά θα συνεχίσει να δίνει σαφείς απαντήσεις εντός και εκτός. Είπε ότι η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σημειώνοντας όμως ότι θα επιδιώκουμε πάντα ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία.
Επίσης για το ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό και τη στάση της Τουρκίας στον Έβρο και στα σύνορα απάντησε: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Όταν λέμε ότι φυλάμε τα σύνορα με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Σώματα που φυλάνε τα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πολιτική που ακολουθούμε».

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, αν οι απειλές μπορούν να οδηγήσουν και σε πολεμικές κινήσεις, είπε: «Δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη. Αν συνέβαινε, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση η οποία θα ήταν καταλυτική. Για το ευρύτερο ζήτημα, η στάση μας στην Ουκρανία δεν αποσκοπεί μόνο να στηρίξουμε μία χώρα η οποία είναι αμυνόμενη. Είναι μία στάση η οποία θέτει διαχωριστική γραμμή μεταξύ των χωρών που σέβονται το απαραβίαστο συνόρων, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και εκείνες που νομίζουν ότι μπορούν να αλλάζουν τα σύνορα κατά το δοκούν».

«Καταλαβαίνω γιατί πριν από την εκλογική αναμέτρηση (σ.σ. στην Τουρκία) τα κόμματα υπερθεματίζουν ως προς τον εθνικισμό, αλλά δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τη σχέση με την Ελλάδα. Δεν θα ακολουθήσουμε τον Τούρκο πρόεδρο, σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει και στον χαρακτήρα μου».
Αντίθετα, σημείωσε, θα αναδεικνύουμε εντός και εκτός Ελλάδος την απόλυτη διαστρέβλωση από την Τουρκία που θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. «Ούτε ένας δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι επιδιώκουμε πάντα να υπάρχουν δίαυλοι ανοιχτοί με την Τουρκία και δήλωσε ότι είναι πάντοτε ανοιχτός να συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτός είναι εκείνος που δεν επιθυμεί συζήτηση μαζί μου. Τα έχω ξανακούσει και εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι».

Για τις ΜΚΟ που αναπαράγουν ρητορική της Τουρκίας για το θέμα, είπε τα εξής: «Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».\

Προηγούμενο άρθρο«Θυμάμαι και Τιμώ»: Εκδήλωση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής στο Ακροβούνι Παγγαίου
Επόμενο άρθροΔιάρρηξη στην περιοχή της Κηπούπολης- Η ιδιοκτήτρια ήταν μέσα στο σπίτι