«Το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη ”βόμβα” της απλής αναλογικής και μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν είναι εθνικά υπεύθυνο. Ας είναι να αναλάβω το πολιτικό κόστος» – Η συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Στον ΣΚΑΪ 100,3 βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρώντας συνέντευξη στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη.

Σε ερώτηση για τον απολογισμό της κυβέρνησης και γιατί γίνεται τώρα, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, «ειδικότερα σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως τώρα. Είναι πάντα χρήσιμο να στεκόμαστε με αυτοκριτική σε αυτά που έχουμε πετύχει σε δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική μας ορμή στην υπολοποίηση του προγράμματός μας».

Για τις φήμες περί πρόωρων εκλογών

«Μπαίνουμε στην προεκλογική χρονιά αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε ταχύτητες. Η ένταση του νομοθετικού προγραμματισμού δεν δείχνει ότι κατεβάζουμε ταχύτητα, καλύπτουμε τον χαμένο χρόνο των κρίσεων που δε μπορούσαμε να προβλέψουμε. Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά δεν ψάχνω δημοσκοπικό «ξέφωτο» για να κάνω εκλογές. Η εικόνα της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά θετική σε αυτήν την τριετία, αλλά υπάρχει και η «βόμβα» της απλής αναλογικής. Εκτίμησή μου είναι ότι δε θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την πρώτη κάλπη, πρέπει να εξασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα της χώρας. Αν έχω κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω, δεν θα παίξω με τους θεσμούς και με τη σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το «συμφέρον» της εκλογής μου. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας, η αλλαγή της χώρας, η βαθιά μεταρρύθμιση είναι μία αποστολή που δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία. Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τι πέτυχε το κόμμα της αξ. αντιπολίτευσης και τι πετύχαμε εμείς».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για τον δύσκολο, «πολεμικό» χειμώνα που έρχεται λόγω της διεθνούς κατάστασης και για το αν είναι καλύτερο να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση μία κυβέρνηση που θα έχει μία ανανεωμένη εντολή και το εκρηκτικό κλίμα που έρχεται, απάντησε ότι «δεν είναι σώφρων να αφήσουμε την διαχείριση σε μία μεταβατική κυβέρνηση. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας, αν έχει πολιτικό κόστος ας το έχει. Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα αναλογικής και μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν είναι εθνικά υπεύθυνο. Ας είναι να αναλάβω το πολιτικό κόστος».

Στα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, απάντησε ότι «θα αφήσουμε τη συζήτηση καθώς είναι πρόωρη, επαναλαμβάνοντας ότι το κατάλληλο σύστημα για τη ΝΔ είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ανάγκην μονοκομματική κυβέρνηση. Στα υπουργικά έδρανα προέρχονται άνθρωποι που δεν είναι από τη ΝΔ, σε δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και αυτή κατά την άποψή μου υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις. Υπάρχουν και κόμματα που έχουν πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν για πρωθυπουργό τον αρχηγό του 1ου κόμματος. Αυτός πρέπει να είναι πρωθυπουργός».

Σε αναφορά για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι όταν λέει πως δε σέβεται την εντολή του ελλ. λαού, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας. Είναι νέος πολιτικός, έχει δείξει μετριοπάθεια στον πολιτικό του λόγο και μου έκανε εντύπωση αυτή η αναφορά του.

Κυβερνητικός απολογισμός

Σε έναν απολογισμό για τα 3 χρόνια του στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογράμμισε ότι «παρά την ανάγκη διαχείρισης πολλαπλών κρίσεων, η κυβέρνηση ήταν σταθερή στον πυρήνα των προεκλογικών της δεσμεύσεων όπως μείωση φόρων, η χώρα να γίνει ένας επενδυτικός προορισμός, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μεταρρύθμιση του κράτους, ψηφιοποίηση του κράτους. Κάναμε βήματα που φάνταζαν αδιανότητα, δεσμευτήκαμε για την ενίσχυση του κύρους της χώρας και πλέον μετράει περισσότερο στην ΕΕ. Ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπάρχουν και πολλά πράγματα που θέλαμε να κινηθούμε πιο γρήγορα, όπως το ΝΣ που φέρνουμε την επόμενη εβδομάδα για τα ΑΕΙ. Θα θέλαμε να το είχαμε φέρει νωρίτερα. Στο ζήτημα της Πανεπ. Αστυνομίας θα μπορούσαμε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα, η Παν. Αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της στα ΑΕΙ για να επανέλεθει τάξη στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας. Όταν διαβάζω τις προγρ. δεσμεύσεις μας, βλέπω ότι στον πυρήνα αυτών παραμείναμε σταθεροί».

Ερωτώμενος για το αν εμπειρικά άλλαξε η άποψή του σε κάποιες πολιτικές, απάντησε ξεκάθαρα «πως αν κάποιος δεν μαθαίνει από τα λάθη του τα επαναλαμβάνει, θέτοντας ως παράδειγμα την πανδημία και την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Εμφανίστηκαν οι φανερές αδυναμίες του ΕΣΥ. Δεν αρκεί να δίνουμε προσοχή μόνο στα νοσοκομεία, αλλά ακόμη μεγαλύτερη φροντίδα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου έκαναν την εμφάνισή του οι αδυναμίες της. Δίνω προτεραιότητα στο ΕΣΥ και για την δεύτερη τετραετία και αυτό είναι προϊόν εμπειρίας από την πανδημία».

Για τις κρίσεις που αντιμετώπισε, ανέφερε πως η πανδημία «ήταν μία κρίση που κανείς δεν ήξερε πως να διαχειριστεί. Όταν έπρεπε να κλείσουμε τη χώρα στηριχθήκαμε στα επιστημ. δεδομένα. Η πιο δύσκολη κρίση ήταν -δίχως συζήτηση-, οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021. Είσαι αντιμέτωπος με ένα φυσικό φαινόμενο που μας ξεπερνά, φέτος είμαστε πιο προετοιμασμένοι, μάθαμε πολλά από την περσινή καταστροφή, κάναμε μία ειλικρινή καταγραφή των αδυναμιών μας. Έχουμε ένα δύσκολο καλοκαιρι μπροστά μας, αλλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που μας ξεπερνούν».

Ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, και κάνοντας μία ανασκόπηση, ανέφερε ότι ξεκίνησε με καλή διάθεση απέναντι στον Ερντογάν για την οριοθέτηση των θαλ. ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Υπεγράφη ένα παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, το προσφυγικό στον Έβρο και ο δύσκολος Αύγουστος του 2020. Είχαμε και σειρά από αποφάσεις του Ευρ. Συμβουλίου απέναντι στην Τουρκία. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, έχουμε αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεών μας, το καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο θερμό όσο εκείνο του 2020.

Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν και το «Μητσοτάκης γιοκ», ανέφερε ότι δε θα υπάρξει βελτίωση των σχέσεων όσο αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία. «Του είπα προσωπικά ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να δεθχώ υπερπτήσεις και αμφισβήτηση, είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων, ίσως δεν αντελήφθην πόσο επιμένω σε αυτή τη γραμμή. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι συζητούμε δε σημαίνει ότι δε θα αξιοποίησουμε το πλαίσιο των συμμαχιών μας. Στο Κογκρέσο η ομιλία μου είχε ελάχιστες αναφορές στα ζητήματα της Ανατ. Μεσογείου , αλλά σε διμερές επίπεδο όπως και σε επίπεδο ΕΕ τα θέτω και θα τα θέτω. Αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δε φαίενται διατεθειμένο να πουλήσει οπλ. συστήματα στην Τουρκία μέχρι αυτή να αλλάξει συμπεριφορά. Σε μία εποχή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μία υπαρξιακή κρίση, δε νοείται σε αυτή τη συγκυρία να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις εντός της συμμαχίας, δε μπορεί να θέτει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδι τη συμμαχία απειλώντας ένα άλλο κράτος – μέλος της συμμαχίας. Θα μπορούσαμε να ήμασταν η γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρώπη.

Είμαστε με την Ουκρανία, στηρίζουμε την Ουκρανία, ανέφερε.

Οικονομία

Για τις αναφορές Τσίπρα στη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, τόνισε ότι υπάρχουν δύο λόγοι που αυτός δε μειώνεται. Ο πρώτος είναι γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικά η δυνατότητα, μπορούμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά στο ηλεκτρικό γιατί αναπτύξαμε δημοσιονομικό χώρο και η οικονομία πάει καλύτερα, εκεί θα δίνεται η έμφασή μας, είναι επιλογή μας η στήριξη σε ηλ. ρεύμα και φυσ. αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα γι αυτό και επιλέξαμε μία στοχευμένη κι όχι οριζόντια παρέμβαση, το fuel pass θα συνεχιστεί εφόσον χρειαστεί κια για όσο διάστημα χρειαστεί. Είμαστε προσεκτικοί στο πως παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε και βρεθούμε σε αστάθεια. Μία οριζόντια μείωση θα σήμαινε απώλεια εσόδων και για κάποιους που δε θα έχουν δυσκολία να καταβάλουν το ποσό. Κατανέμουμε το ποσό σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Γιατί κάοοιος που έχει εισόδημα 100 και 150 χιλ ευρώ πρέπει και ο ίδιος να καρπώνεται τα οφέλη της μείωσης του ειδικού φόρου; Οι μειώσεις ειδ. φόρου και ΦΠΑ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δε δούλεψαν, πολλοί έβγαλαν λεφτά εις βάρος άλλων.

Για το επίδομα θέρμανσης, είπε πως είναι σαφές ότι η θέρμανση είναι ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα.

«Δεν καταστράφηκαν θέσεις εραγσίας στην πανδημία, ο παραγωγικός ιστός έμεινε όρθιος στηρίξαμε την κοινωνία στην πανδημία. Προτεραιότητά μας ήταν από την αρχή να στηρίξουμε στο ρεύμα, πάρα πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν το χειμώνα με ηλεκτρικό ρεύμα με «τρελή» κατανάλωση, κάναμε λάθος. Περιορίσαμε την κατανάλωση στις 300 κιλοβατώρες το μήνα και μετά με το power pass διορθώσαμε αυτήν την αστοχία. Ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση είναι οι πρώτες μας ανάγκες. Σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας. Ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει εξαιρετικά, μία οικονομία που σ τηρίζεται στις οικονομίες και λιγότερο στη μεταποίηση θα είναι περισσότερο ανθεκτική. Σε αυτό το δύσκολο χειμώνα που θα έχουμε μπροστά μας η οικονομία θα έχει περισσότερα περιθώρια για να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτε μας».

Για την ευρωπαϊκή στήριξη, τόνισε ότι υπάρχει πίεση από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω στήριξη στην ενέργεια και να μην δαπανούμε εγχώριους πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τα χειρότερα ασενάρια και για την τροφοδοσία. Είναι ακραίο σενάριο η πλήρη αποκοπή φυσ. αερίου προς Ευρώπη, επενδύουμε στις υποδομές υποδοχής υγροποιημένο υσ. αερίου (είτε Ρεβυθούσα, είτε Αλεξανδρούπολη). Στην Κομοτηνή εγκαινιάζουμε αύριο τον αγωγό IGB με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, βοηθώντας έτσι στην ουδετερότητα προς τη Ρωσία.

Για τις συντάξεις, ανέφερε ότι ως προς τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση πήγε πέρα και πάνω από τις αποφάσεις του δικαστηρίου περί προσφυγών, ενώ για την απόφαση του ΣτΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να γίνει αυτή τη στιγμή. Για τον κατώτατο μισθό, ανέφερε πως εκ των υστέρων η κυβέρνηση δικαιώθηκε για την αύξησή του, πάνω από τις εισηγήσεις που είχαν γίνει. Ένα μέρος της κοινωνίας δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Σε ένα περιβάλλον υψηλών πληθωριστικών πιέσεων ένα μεγάλλο κομμάτι ροκανίζεται από αυτό, αλλά υπάρχει κι ο κίνδυνος του να μπούμε στη λογική αυτόματης τιμαριθμικής προαρμογής. Όποτε έγινε αυτό φτάσαμε σε καταστροφή, ροκανίζεται πιο πολύ το εισόδημα και η αξία του μισθού, του εισοδήματος διαρκώς μειώνεται.

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα από τον Στρατό στον Έβρο: Όποτε θέλουμε περνάμε το ποτάμι – ΦΩΤΟ
Επόμενο άρθρο“Βουλιάζουν” Θάσος και Χαλκιδική – Γεμάτα τα ξενοδοχεία – “Βροχή” μισθώσεων τύπου Airbnb