Για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες πιστών βρέθηκαν στη Νέα Καρβάλη που γιορτάζει ο προστάτης τους Άγιος Γρηγόριος. Από κάθε γωνιά της Ελλάδος βρέθηκαν στο όμορφο χωριό του δήμου Καβάλας την παραμονή απο νωρίς το απόγευμα πιστοί για να προσκυνήσουν το Άγιο σκήνωμά του, που φυλάσσεται από το 1924, όταν οι πρόσφυγες το έφεραν μαζί με άλλα κειμήλια και εικόνες από το Κέλβερυ στη Νέα Καρβάλη. Έχτισαν προς τιμήν του το 1954 ένα μεγαλοπρεπή ναό και τον θεωρούν προστάτη Άγιό τους. Πολύ γρήγορα ο Άγιος Γρηγόριος έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τα πολλά θαύματά του και προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, έρχονται για την Χάρη Του.

Σύμφωνα με τους βίους Αγίων, ο Γρηγόριος Α΄ο Θεολόγος ο Ναζιανζηνός, ήταν Μεγάλος Διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας, Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και ένας εκ των Τριών Ιεραρχών. Γεννήθηκε το 327 ή το 328 στην Αριανζό της Καππαδοκίας και ήταν γιος του Γρηγορίου, επισκόπου Ναζιανζού και Νόννας. Σπούδασε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε φιλικά με τον Μέγα Βασίλειο. Το 358 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 370 επίσκοπος Σασίμον από τον Μέγα Βασίλειο αλλά, λόγω αμφισβητήσεων δεν ανέλαβε καθήκοντα. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Βασιλείου (1-1-379) κλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσει τους αιρετικούς του Άρειου, που κατείχαν μέχρι και τον Πατριαρχικό θρόνο. 

Με τους πύρινους λόγους του και την πειστικότητα των επιχειρημάτων του, επαναφέρει στην Ορθοδοξία μεγάλο αριθμό Αρειανών. Το 380 ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μεγάλος τον χρίζει επίσημα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και αυτός καλεί την Β΄ Οικουμενική σύνοδο για την αποκατάσταση της ηρεμίας στους κόλπους της εκκλησίας. Αναγκάζεται να παραιτηθεί όμως και αποσύρεται στην γενέτειρα του όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του το 390, γράφοντας 45 λόγους,417 ποιήματα και 214 επιστολές που αποτέλεσαν ανεξάντλητη πηγή για την Ελληνική εκκλησιαστική υμνογραφία. 

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση – κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ: Προηγείται η ΝΔ με 33%
Επόμενο άρθροΠάνος Πατελης, ενας νέος πολλά υποσχόμενος τραγουδιστής από τον Έβρο