Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους Έλληνες πολίτες η εξάπλωση του κορωνοϊού και στη χώρα μας, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, ωστόσο, να συστήνουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, γιατί ο πανικός δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστός σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Oι ειδικοί καθιστούν σαφές το πότε χρησιμοποιούμε τη μάσκα, γιατί είναι μύθος ότι τα γάντια προστατεύουν, πώς μεταδίδεται ο ιός, τι συμβαίνει με τις επιφάνειες και τι πρέπει να προσέξει κανείς.

Η μάσκα δεν έχει νόημα όταν είμαστε μόνοι μας, παρά μόνο εάν είμαστε πολύ κοντά σε άλλους. Ο ιός δεν κυκλοφορεί στον αέρα. Ο ιός μεταδίδεται από τις αναπνευστικές εκκρίσεις ενός συνανθρώπου μας που νοσεί και οι οποίες. Άρα, όταν είμαστε μόνη μας και κυκλοφορούμε στο δρόμο, δεν έχει κανένα νόημα να φοράμε μάσκα, δεν μας προστατεύει.

Δεν έχει κανένα νόημα επίσης να κυκλοφορούμε με γάντια για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ. Όταν μπαίνουμε στο σούπερ μάρκετ, πιάνουμε διάφορα αντικείμενα, μετά πιάνουμε το πορτοφόλι μας, το ανοίγουμε και πιάνουμε την κάρτα ή τα χρήματα, άρα ό,τι έχουμε πιάσει με τα γάντια τα βάζουμε στην κάρτα και την οποία θα ξαναβάλουμε μέσα.

Αν ήταν να μας προστατεύσει όλο αυτό θα ήταν απλό να μας δώσει το κράτος μία οδηγία, φορέστε όλοι γάντια και μία μάσκα και λύσαμε το πρόβλημα. Επίσης για να μας προστατεύουν τα γάντια, πρέπει να ξέρουμε πώς να τα βγάλουμε. Γιατί, όταν βγάλουμε το πρώτο γάντι, χρειάζεται ειδικός τρόπος για να βγάλεις το δεύτερο γάντι, για να μην μολύνεις το χέρι σου. Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος κορωνοϊό ή να τον μεταδώσει εάν τον έχει, είναι σχεδόν μηδαμινές, εάν κάνει δύο απλά πράγματα: δύο μέτρα απόσταση από τον οποιοδήποτε και δεν βάζω ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο, εκτός εάν τα έχω πλύνει πολύ καλά, με άφθονο σαπούνι και νερό.

Ακούστε αναλυτικά τι δηλώνει η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Καβάλας, Σίσυ Ρακιτζή στο Lobby 101.8 τόσο για την ορθή χρήσης μάσκας και γαντιών, όσο και για τα αποθέματα αντισηπτικών στα φαρμακεία της πόλης, από το 38,25 έως 51.32

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤηλεφωνική επικοινωνία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Σωτήρη Τσιόδρα – Τι συζήτησαν
Επόμενο άρθροΘάσος | Ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων “Το Κάστρο” στην μάχη κατά του κορωνοϊού