Μεγάλες ελλείψεις παρουσιάζονται και στα Φαρμακεία της Καβάλας. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή σημείωσε ότι τα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη είναι το βασικό τους πρόβλημα.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η έλλειψη των φαρμάκων μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις αλλά τελικά όσες παρεμβάσεις κι αν έγιναν μέχρι τώρα, ελάχιστα καταφέραμε να κάνουμε.
Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και συνεχώς επιδεινούμενες. Αν ένα φάρμακο το αντικαταστήσουμε, μπορούμε άμεσα να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να δώσουμε κάτι αντίστοιχο που μπορεί να εξυπηρετήσει τον ασθενή μας.
Υπάρχουν και φάρμακα αναντικατάστατα, φάρμα που λείπουν από την αγορά. Το καθημερινό μας πρόβλημα είναι οι αντιβιώσεις και τα αντιφλεγμονώδη. Και πέρυσι αντιμετωπίσαμε τέτοιο πρόβλημα εν μέσω των ιώσεων, με τα σιρόπια να εξαφανίζονται από την αγορά.
Το δύσκολο είναι ότι υπήρξαν ελλείψεις στις αντιβιώσεις το καλοκαίρι. Θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Οι λοιμώξεις και ο covid είναι εδώ και είναι ένα θέμα η αντιμετώπισή του με το κομμάτι της αντιβίωσης».
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Πρόσθεσε ότι «απαιτούμε την πλήρη εξισορρόπηση και αποκατάσταση των ελλείψεων στη χώρα. Οι στατιστικές που έγιναν στην Ευρώπη λένε ότι όλες οι χώρες έχουν ελλείψεις αλλά όχι στα γενόσημα. Είναι πρόβλημα για μας ότι δεν παράγουμε φάρμακα και πρέπει να το δει αυτό η Πολιτεία, να δώσει κίνητρα και λύσεις, ώστε να έχουμε εγχώρια παραγωγή και να μην έχουμε ελλείψεις που παρατηρούνται μόνο στις πολυεθνικές και πουλάνε το φάρμακό τους όπου βρίσκουν την ακριβότερη τιμή λιανικής πώλησης. Με την ελληνική βιομηχανία μπορούμε να καλύψουμε ένα 50% των αναγκών μας.
Στα ακριβά φάρμακα των 5-6 χιλιάδων ευτυχώς δεν υπάρχου ελλείψεις.
Το φάρμακο είναι αγαθό και σαφώς δεν υπάρχει λογική σ’ αυτό. Όμως μια εταιρεία βλέπει ότι το φάρμακο εδώ έχει 5-6 ευρώ και σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα 40, θα διαθέσει κάποια τεμάχια, ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, αλλά θα κάνει τις εξαγωγές της διότι το θέμα είναι οικονομικό».
ΕΙΚΟΣΙ ΩΡΕΣ
Τέλος είπε ότι «σύμφωνα με στατιστική έρευνα, ο Έλληνας φαρμακοποιός ψάχνει περίπου 20 ώρες για να βρει ένα φάρμακο. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, ο Έλληνας φαρμακοποιός βρίσκεται στη χειρότερη θέση έναντι των άλλων Ευρωπαίων, όπως και ο Έλληνας ασθενής».

Προηγούμενο άρθροΝόμος που καταργεί το ακαταδίωκτο (όχι μόνο των τραπεζιτών) – Οι «πινελιές» του Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΜε 12 άτομα θα ενισχυθεί το Νοσοκομείο Καβάλας μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ