Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, για την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των ομογενών μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία, έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στη διόρθωση δύο μεγάλων αδικιών σε βάρος των Ελλήνων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Αλβανία.

Η πρώτη αφορά το δικαίωμά τους στη σύνταξη, το οποίο τους είχε στερήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο “Κατρούγκαλου”. Σύμφωνα με εκείνον, το ασφαλιστικό σύστημα έθετε ως προϋπόθεση για πλήρη εθνική σύνταξη στους συγκεκριμένους ομογενείς μας τα 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Μια προϋπόθεση που δεν μπορούσε να εκπληρωθεί στην πράξη, αφού τα σύνορα άνοιξαν μετά το 1990 και οι πολίτες αυτοί έλαβαν το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς το 1998.

Την εν λόγω ρύθμιση άλλαξε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τροπολογία που ψηφίστηκε σε τελευταίο νομοσχέδιο, ορίζοντας ότι ο απαιτούμενος χρόνος παραμονής στην Ελλάδα θα είναι τα 30 χρόνια.

Για το θέμα αυτό είχα καταθέσει και σχετική ερώτηση στις 6 Δεκεμβρίου 2021 προς τους αρμοδίους Υπουργούς, ζητώντας τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να διορθωθεί η αδικία σε βάρος Ελλήνων ομογενών για τη θεμελίωση του δικαιώματός τους για εθνική σύνταξη και να τηρηθεί η σχετική, προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης.

Η δεύτερη αδικία που τακτοποιείται σχετίζεται με την απειλή πλειστηριασμού ακόμα και της πρώτης κατοικίας κάποιων εκ των Ποντίων, οι οποίοι αδυνατούσαν μετά το 2010 λόγω ανεργίας και ανέχειας να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο, αν και αυτό είχε ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Είχα θέσει το ζήτημα το καλοκαίρι του 2021, με επιστολή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τελικά αποφάσισε τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας που διαχωρίζει τα συγκεκριμένα δάνεια από τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια στη χώρα.

Πλέον οι φάκελοι θα εκκαθαρίζονται άμεσα και το Δημόσιο, ως εγγυητής, θα αποπληρώνει τις τράπεζες και στη συνέχεια θα ρυθμίζει το δάνειο σε 120, 240 ή περισσότερες δόσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή στις Τράπεζες να σταματήσουν κάθε είδους όχληση προς τους ομογενείς μας.

Ήταν δεσμεύσεις μας και τις υλοποιήσαμε.

Ο ομογενείς μας δικαιούνται της αλληλεγγύης και της δίκαιης αντιμετώπισης απ’ όλους μας.

Κάτι που επιδεικνύεται έμπρακτα, μέσα από τις δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση των επιχειρήσεων για τις κυρώσεις της ΕΕ σε Ρωσία και Λευκορωσία και λήψη αντίμετρων από την Ρωσία
Επόμενο άρθροΣούπερ μάρκετ: Πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα – Φόβοι για ελλείψεις