Μακάριος Λαζαρίδης: Η ανακατασκευή της δυτικής προσαγωγού Διώρυγας του Νέστου γίνεται πράξη

Σημεία της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου, στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσούπολης, επισκέφθηκε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, συνοδευόμενος από μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των ΤΟΕΒ Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου.

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο κ. Λαζαρίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την κατασκευή της δυτικής προσαγωγού της διώρυγας του Νέστου, καταφέραμε και εντάξαμε την ανακατασκευή της στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Από την επομένη ημέρα των εθνικών εκλογών του 2019, έθεσα ως βασικό στόχο την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου. Με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες που ανέλαβα, ο συγκεκριμένος στόχος επιτεύχθηκε.

Με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, πέρα από την αποκατάσταση των φθορών, θα έχουμε μία σημαντική εξοικονόμηση στο νερό, της τάξης του 20%.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος, των αγροτών των ΤΟΕΒ και βεβαίως των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο γεωργικός κόσμος και ο πρωτογενής τομέας, ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, παραμένουν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Κάτι που αποδεικνύουμε και με αυτό το έργο».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαζαρίδης, την επομένη κιόλας ημέρα των Εθνικών Εκλογών του 2019, είχε θέσει ως βασική του προτεραιότητα την οριστική ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Αρχικά απευθύνθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητώντας να γίνουν – σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – όλες εκείνες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε να επικαιροποιηθεί το πρόγραμμα προκειμένου στη συνέχεια να ενταχθεί στη χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Π.Δ.Ε.

Η επικαιροποίηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έγινε τον Οκτώβριο του 2019 και στις 19 Δεκεμβρίου 2019, κυριολεκτικά σε χρόνο ρεκόρ, εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε. Την ένταξη του έργου υπέγραψαν ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκος.

Η εν λόγω αρδευτική διώρυγα, μήκους 17,5 χλμ., τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό τον κάμπο της Χρυσούπολης από φράγμα παροχέτευσης στον ποταμό Νέστο. Μετά την παρέλευση, περίπου, 60 ετών από την κατασκευή της παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές οι οποίες προκαλούν διαρροές, κινδύνους πλημμυρών, αλλά και μείωση της παροχετευτικότητάς της. Έτσι, κρίθηκε αναγκαία η ανακατασκευή της.

Hot this week

Παρουσίαση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Παγγαίου

Ανοίγουμε τον δρόμο για την επέκταση των οικισμών μας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 28χρονος μετά από πτώση από τον 4ο όροφο στη Δεξαμενή

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στην Καβάλα ο οποίος...

3 υπουργοί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες

Έντονη κυβερνητική παρουσία αναμένεται στην Καβάλα και την ευρύτερη...

Έτσι θα εορτάσει η Καβάλα τον Άγιο Δημήτριο

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρεκκλησίου εντός του Ναού Αγίου Νικολάου...

Topics

Παρουσίαση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Παγγαίου

Ανοίγουμε τον δρόμο για την επέκταση των οικισμών μας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 28χρονος μετά από πτώση από τον 4ο όροφο στη Δεξαμενή

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 28χρονος στην Καβάλα ο οποίος...

3 υπουργοί στην Καβάλα τις επόμενες ημέρες

Έντονη κυβερνητική παρουσία αναμένεται στην Καβάλα και την ευρύτερη...

Έτσι θα εορτάσει η Καβάλα τον Άγιο Δημήτριο

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρεκκλησίου εντός του Ναού Αγίου Νικολάου...

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού...

Μάκης Παπαδόπουλος: Συγχαρητήρια στη νέα διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καβάλας

Θέλουμε να συγχαρούμε τη νέα διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες