Την ευκαιρία να υπενθυμίσει δύο – από τα πολλά – κακώς κείμενα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Δικαιοσύνης, είχε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

«Μιας και ο λόγος για το “αίσθημα της τιμωρησίας”, αλλά και με αφορμή όσα άκουσα πάλι σήμερα, ιδίως από την πλευρά της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, από τον κ. Φάμελλο και τον κ. Σαρακιώτη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελα πολύ γρήγορα να σας θυμίσω και φυσικά στους Έλληνες πολίτες – δεν είχα σκοπό να το κάνω, αλλά μας προκαλέσατε – δύο σημεία από την εποχή της διακυβέρνησης της χώρας επί των ημερών σας», τόνισε και συνέχισε:

«Το πρώτο είναι ο περιβόητος “νόμος Παρασκευόπουλου”, με τον οποίο την τετραετία 2015 – 2019 αποφυλακίστηκαν περισσότεροι από 17.000 ληστές, βιαστές και δολοφόνοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Ένας νόμος που στο τέλος του έκανε κριτική ακόμη και ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος, προφανώς γιατί τον επισκέφθηκαν οι Ερινύες ή συναισθάνθηκε το λάθος. Αλλά ήταν αργά! Καθώς, όπως έχει πει ο Ταλλεϋράνδος, “δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος”»!

Το δεύτερο σημείο που επικαλέστηκε ο κ. Λαζαρίδης είναι «ο Ποινικός Κώδικας που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ελάχιστες ημέρες πριν διαλυθεί η Βουλή και οδηγηθούμε στις εκλογές του Ιουλίου και αφού είχε προηγηθεί μια εκκωφαντική ήττα σας στις Ευρωεκλογές. Προέβλεπε απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ. Είχατε φέρει διατάξεις που ευνοούσαν ευθέως ακόμη και την Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που κατέστρεφαν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Και αν δεν πιστεύετε εμάς, λάβετε υπόψιν όσα βγήκε στη συνέχεια και είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Που χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση να ψηφιστούν τότε οι ποινικοί κώδικες ως “στίγμα και όνειδος”, κάνοντας λόγο και για “πολιτικές ευθύνες όσων οργάνωσαν και εκτέλεσαν το εν λόγω νομοθετικό εγχείρημα”».

Η παρούσα μεταρρύθμιση, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «αποτελεί την υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι είναι προσαρμοσμένη στα δεδομένα της σημερινής κοινωνίας, ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, αλλά και την εμπιστοσύνη αυτών προς την δικαστική εξουσία. Αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις, καλύπτει διαπιστωμένα κενά και προβλήματα στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Η χώρα μας, σημείωσε, «διαθέτει πολλούς και καλούς δικαστές – σχεδόν 41 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20 – ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν γίνεται η πιο ορθολογική χρήση των διαθέσιμων ανθρώπινων και υλικών πόρων. Και αυτή την παθογένεια διορθώσουμε τώρα, με παρεμβάσεις όπως η καθιέρωση της μίας μόνο αναβολής μιας δίκης, αλλά και η κατάργηση και αλλαγή συνθέσεων δικαστηρίων.

Επίσης, επιτέλους γίνεται κακούργημα η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη. Και σας συγχαίρω, κύριοι Υπουργοί, και ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καθώς ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει κατ’ επανάληψη στην Επιτροπή μας».

Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Στον τελικό του Κυπέλλου οι πράσινοι έπειτα από θρίλερ – Ήρωας ο Ντραγκόφσκι στα πέναλτι
Επόμενο άρθροΟ Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας