Στα γραφεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Επαρχίας Νέστου, στη Χρυσούπολη, βρέθηκε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση του προέδρου, Χρήστου Γκόρδη.

Η κ. Χατζηκωνσταντίνου μαζί με μέλη του Συλλόγου Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας, ξεναγήθηκε από τον κ. Γκόρδη και το μέλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Στυλιανό Χατσούκη, σε ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τις εκατοντάδες ιστορικές φωτογραφίες από την καθημερινότητα, τον πολιτισμό, την θρησκευτική ζωή, τα επαγγέλματα και τις δραστηριότητες μιας άλλης εποχής.
Η εξαιρετική δουλειά του κ. Γκόρδη, μέσα από την πολλών ετών συγκέντρωση των φωτογραφιών, έχει ως στόχο την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης των επισκεπτών.

Το Σαρί Σαμπάν όπως ονομαζόταν η Χρυσούπολη αποτελούσε τόπο προσφυγικό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 με πρόσφυγες από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία αλλά και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923.
Οι πρόσφυγες έφεραν τα δικά τους ήθη και έθιμα που κάποια παρέμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Η κ. Χατζηκωνσταντίνου απευθυνόμενη στον κ. Γκόρδη εξέφρασε τον θαυμασμό της για την συνεισφορά του στην καταγραφή της ιστορίας μέσω του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού που έχει συγκεντρώσει.
Τόνισε ότι η αγάπη για τον τόπο του αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, ενώ σημείωσε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προυσαλιωτών Ν. Καβάλας θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια στήριξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τέλος η κ. Χατζηκωνσταντίνου ευχαρίστησε για τη δωρεά ιστορικών βιβλίων προς τον Σύλλογο Προυσαλιωτών, με την ίδια να τονίζει ότι θα έχουν τιμητική θέση στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου.

Τα γραφεία του Συλλόγου Ηπειρωτών Επαρχίας Νέστου στεγάζονται στο διατηρητέο κτίριο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Χρυσούπολης, όπου στεγάζονται επίσης ο Σύλλογος Μικρασιατών Δήμου Νέστου «Η Αγία Φωτεινή», ο Εμπορικός Σύλλογος Χρυσούπολης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσούπολης.

Προηγούμενο άρθρο2ος Αγώνας Πανελλήνιου Πρωτάθληματος MOTOCROSS 2023 στις Κρηνίδες
Επόμενο άρθροΟι μικρές Λαζαρίνες επισκέφθηκαν Πέρνη και Χρυσοχώρι στο Δήμο Νέστου