19 Σεπτεμβρίου 2024, 3:52
20.5 C
Kavala

Μαίνεται για 6η ημέρα η φωτιά στο Παγγαίο – Εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας

Καίει πλέον και πιο δασώσεις εκτάσεις

Για 6η συνεχόμενη ημέρα το Παγγαίο Ορος είναι παραδομένο στις φλόγες. Η φωτιά συνεχίζει να καίει το βουνό, ενώ εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς ευτυχώς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Η φωτιά στο Παγγαίο συνεχίζει ασταμάτητη εδώ και έξι μέρες το καταστροφικό της έργο, καίγοντας σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία (σε απότομες πλαγιές και χαράδρες), κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας το μέτωπο επεκτάθηκε καθώς προχώρησε από το Ροδολίβος στην Πρώτη Σερρών και εν συνεχεία, βρέθηκε πάνω από την Ηλιοκώμη και την Κορμίστα. Το δυσάρεστο επίσης είναι πως ξέφυγε από την αλπική ζώνη και πλέον καίει και πιο δασώδεις εκτάσεις.

Και σήμερα το βάρος πέφτει στα μέτωπα πάνω από Μεσορόπη και Πλατανότοτοπο Καβάλας και πάνω από Ροδολίβος και Πρώτη Σερρών.

Επτά εναέρια μέσα με 6 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος ξεκίνησαν από το πρωί τις ρίψεις νερού.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 280 πυροσβέστες, με 25 οχήματα, 46 πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές. Η άπνοια που επικρατεί σήμερα βοηθάει τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλες αυτές τις ημέρες προχωρούν προληπτικά σε διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά του Παγγαίου.

Ολοι εύχονται να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για βροχή την Πέμπτη καθώς εκεί πλέον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους.

Συγκινητική είναι και η στήριξη του κόσμου, που με όποιο τρόπο μπορεί προσφέρει την αλληλεγγύη του σε όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Καθημερινά συγκεντρώνονται νερά, ενεργειακά ποτά και ξηρά τροφή ενώ επιχειρήσεις της περιοχής προσφέρουν και φαγητό.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στην κορυφογραμμή του Ορους Παγγαίου σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο, πάνω από τα 1.600 μέτρα και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο κατακαίγοντας περισσότερα από 20.000 στρέμματα.

Αναλυτικά η εκτίμηση του Meteokav για τον καιρό στην περιοχή

Οι άνεμοι στην περιοχή της φωτιάς έχουν στραφεί από την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 σε βορειανατολικές-ανατολικές διευθύνσεις και φτάνουν τοπικά τα 4-6 μποφόρ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024 οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι λιγότερο ευνοικές για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024, ωστόσο, αναμένεται εξασθένιση της βορειανατολικής ροής που θα φέρει μικρή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, ενώ την Τετάρτη 28 και ιδίως την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν περαιτέρω, θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις και θα παρατηρηθεί αύξηση της υγρασίας, κάτι που θα βελτιώσει περαιτέρω τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή. Τονίζεται ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν είναι ο μόνος παράγοντας που παίζει ρόλο στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.

Σχετικά με την αστάθεια, η πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές τη Δευτέρα στην περιοχή της φωτιάς δυστυχώς είναι εξαιρετικά μικρή (λόγω των ευσταθών βορειανατολικών ανέμων). Την Τετάρτη και κυρίως την Πέμπτη-Παρασκευή θα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές-μπόρες στην περιοχή της φωτιάς, κάτι που θα αναλυθεί εκτενώς τις επόμενες μέρες.

Ελπίζουμε με την παρέμβαση όλων των απαραίτητων μέσων από πλευράς του κρατικού μηχανισμού η φωτιά να ελεγχθεί. Τέλος, αυτονόητη είναι η ευγνωμοσύνη όλων για το ηρωικό έργο πυροσβεστών, εθελοντών και όλων των εργαζομένων σε δυσμενείς συνθήκες και χωρίς να έχουν πάντα την απαραίτητη υποστήριξη.

Hot this week

Το Σάββατο τελικά η πρεμιέρα του ΑΟΚ κόντρα στη Λάρισα

Το Σάββατο (21/9) στις 14.45 θα διεξαχθεί τελικά ο...

Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού για τα χαλιά – “Κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση, έγινε με απόλυτη διαφάνεια”

Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις αγορές του υπουργείου Το υπουργείο Τουρισμού...

Topics

Το Σάββατο τελικά η πρεμιέρα του ΑΟΚ κόντρα στη Λάρισα

Το Σάββατο (21/9) στις 14.45 θα διεξαχθεί τελικά ο...

Η απάντηση του υπουργείου Τουρισμού για τα χαλιά – “Κρίθηκε απαραίτητη η ανανέωση, έγινε με απόλυτη διαφάνεια”

Διευκρινιστική ανακοίνωση για τις αγορές του υπουργείου Το υπουργείο Τουρισμού...

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή κυκλοφορίας λόγω εργασιών

Σας ενημερώνουμε ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας την Τετάρτη 18...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img