Με διάθεση πυγμής απέναντι στους καταληψίες στα πανεπιστήμια και καταλλαγής με τους αγρότες που μπαίνουν στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρούν στην υλοποίηση μέτρων που προσδοκούν ότι θα κλείσουν σύντομα και τα δύο αυτά μέτωπα.
Κυριάκος Μητοστάκης: «Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση»

Η επιτάχυνση της εκταμίευσης των τελικών αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, η αναστολή πληρωμών στο ρεύμα και η διάθεση συνεννόησης και στήριξης -στο μέτρο του εφικτού- που δείχνει η κυβέρνηση, εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα οδηγήσει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ η εξεταστική προχωρά κανονικά στα δύο τρία των πανεπιστημιακών σχολών και ψηφιακά σε πολλές από τις σχολές που ανήκουν στο ένα τρίτο περίπου, που τελούν υπό κατάληψη.

«Επιλέγω την προσέγγιση από την ένταση» είναι η φράση-κλειδί από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή το μεσημέρι στη Βουλή, όπου με αφορμή την απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, παρουσίασε συνολικά το κυβερνητικό σχέδιο για το αγροτικό.

Σε σχέση, ωστόσο, με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, η στάση είναι πιο αυστηρή. «Είναι αδιανόητο κάποιες μειοψηφίες να στερούν την πρόοδο αυτών των φοιτητών και να βρίσκουν μάλιστα υποστήριξη και από καθηγητές, όταν υπάρχει η εναλλακτική των ψηφιακών εξετάσεων που δοκιμάστηκε και στην πανδημία», έγραψε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο Facebook, στέλνοντας και ένα μήνυμα σε όσα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ αρνούνται την εξ αποστάσεως εξέταση: «Οι καθηγητές των ΑΕΙ έχουν υποχρέωση και ευθύνη να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ψηφιακών εξετάσεων, ώστε να εγγυηθούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα των φοιτητών να μην χαθεί η εξεταστική του Φεβρουαρίου».

«Για εμάς δεν υπάρχει “αγροτικό μέτωπο”. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ίδιας ανάρτησης, αλλά σε σαφώς διαφορετικό τόνο από ό,τι με τους καταληψίες και ορισμένους καθηγητές.

«Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα», πρόσθεσε, παραθέτοντας τα οκτώ νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο ίδιος από τη Βουλή και τα οποία θα αρχίσουν σταδιακά να υλοποιούνται.
«Οι δυνατότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες»

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην έρθει σε αντιπαράθεση με τους αγρότες και να μην σηκώσει τους τόνους σε ένα ευαίσθητο πολιτικά και πολυπαραγοντικό ζήτημα. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονταν με γνώμονα την εξεύρεση λύσεων μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού και τελικά αυτές παρουσιάστηκαν από τον κ. Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο, με την προσδοκία να συμβάλουν στην εκτόνωση σταδιακά της έντασης και την αποκλιμάκωση στα μπλόκα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφθεί ένα από τα μπλόκα, στη Δυτική Ελλάδα και να συνομιλήσει με τους αγρότες.

Εκτός των τειχών, η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, για να υπάρξουν τροποποιήσεις για το έτος 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ήδη από το 2020. Αυτό σημαίνει στην πράξη, όπως τόνισε ο ίδιος μετά το πέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι «παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες, για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν».

Από το βήμα της Βουλής, παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι δυνατότητες του κράτους για περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι συγκεκριμένες. «Όχι, δεν θα αναβιώσει αυτή η κυβέρνηση το σύνθημα ‘όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά’», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει» και πως «κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν, αλλά έστω και σε λάθος εποχή».

Προηγούμενο άρθροΕπίδομα ρεύματος: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Επόμενο άρθροΑγροτικές κινητοποιήσεις: Κάθοδος στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και Παναγροτική σύσκεψη την Τρίτη στη Νίκαια