Νέο ραντεβού δίνουν την Τρίτη οι αγρότες, που αποχωρούν με τα τρακτέρ τους σταδιακά από την έκθεση Agrotica με προορισμό τα μπλόκα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, μετά και τις συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών, που είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος απηύθυνε εκ νέου ανοικτή πρόσκληση για διάλογο καλώντας τους να αποτιμήσουν σωστά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού διάρκειας 15 με 20 λεπτών στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού, προχωρούν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου (13:00 μ.μ.) οι αγρότες του Νομού Σερρών. Την ίδια ώρα με το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού από τους Σερραίους αγρότες θα κλείσει και η Εγνατία στο ύψος του Δερβενίου.

Aποχώρηση των αγροτών από την Agrotica

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι άρχισε η συντεταγμένη αποχώρηση των αγροτών που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις εισόδους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τους ικανοποιούν. Υπάρχουν νομοθεσίες από την Ευρώπη που πρέπει να εναρμονιστούμε και να υπογραφούν αυτό ζητάμε να υπογραφούν να μπουν σε μια τάξη, είπε ο Θεοφάνης Γρηγοριάδης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Στη Χαλκιδική, στα Νεα Μουδανιά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σχεδιάζουν την κάθοδό τους την Δευτέρα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα των διεκδικήσεών τους.

Αν δεν πάρουμε απαντήσεις, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλαγκολίδης.
Ο Φιλοκλής Κοτζιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, επισημαίνει: Θέλουμε αγροτικό πετρελαιο όπως έχει η υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμυλίας από την πλευρά του, δήλωσε στην ΕΡΤ: Η ζημιά είναι τεράστια όταν δεν υπάρχει παραγωγή ελιάς και η τοπική κοινωνία παρακμάζει οικονομικά.

Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας, την προσπάθειά μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον πρωτογενή τομέα, εκεί που του αξίζει, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις τέσσερις μέρες που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την Agrotica ο υπουργός Aγροτικής Aνάπτυξης είχε συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών από διάφορα μέρη της χώρας. Το μεσημέρι συναντήθηκε με αγρότες της Κοζάνης από το μπλόκο του Βοίου και όπως δήλωσε η Αργυρώ Ξανθοπούλου από τη συντονιστική επιτροπή, ο διάλογος ήταν παραγωγικός: «Μιλήσαμε για όλα όσα μας απασχολούν όλους του γεωργούς που είμαστε στους δρόμους θέσαμε τα θέματα σε τοπικό επίπεδο, όσο και κεντρικό. Ο υπουργός μάς άκουσε και πιστεύω αυτά που μας είπε να γίνουν πράξη».

Σημειώνεται πως η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom αποκάλυψε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το ύψος της επιδότησης για φωτοβολταϊκά σε αγρότες.

Προηγούμενο άρθροΜέγαρο Μαξίμου: Διπλή τακτική απέναντι σε αγρότες και καταληψίες στα ΑΕΙ – Αυστηρότητα και καταλλαγή
Επόμενο άρθροΓια μια ακόμη χρονιά, σημαντική η συνεισφορά της Energean στην οικονομία του Ν.Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής