Η αντοχή των υποδομών είναι το κύριο θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους τους τοπικούς φορείς αμέσως μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου, επισήμανε με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα που αφήνει, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η φετινή τουριστική περίοδος, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι παρά τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών στις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, εντούτοις οι τζίροι των επιχειρήσεων ήταν χαμηλότεροι του αναμενόμενου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ 2024
«Σίγουρα τα πράγματα είναι ικανοποιητικά όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών. Απ’ ό,τι φαίνεται στο τέλος το συμπέρασμα θα είναι ότι θα ξεπεράσουμε τα αποτελέσματα του 2023, όσον αφορά την επισκεψιμότητα. Ειδικότερα για τη Θάσο, όπου έχουμε στοιχεία από το Λιμεναρχείο, προκύπτει ότι επισκέφθηκαν το νησί 45.000 επιπλέον άτομα σε σχέση με πέρυσι το πρώτο 7μηνο. Σε όλο αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το κομμάτι της κρουαζιέρας, όπου και εκεί υπάρχει μία μεγάλη ικανοποίηση. Οι προβλέψεις λένε ότι τουλάχιστον μέχρι 15 με 20 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μία καλή κίνηση, μεγάλες πληρότητες σε σχέση και μετά προηγούμενα χρόνια», ανέφερε αρχικά ο κ. Δέμπας.
ΑΝΑΜΙΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ
«Άρα ένας πρώτος απολογισμός δείχνει τουλάχιστον επισκεψιμότητα πολύ υψηλή, αλλά υπάρχει όμως και η γκρίνια, καταρχήν μία τεράστια δυσκολία στην αναζήτηση προσωπικού. Αυτό έχει κουράσει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα είναι και το κομμάτι της ακρίβειας, της ενέργειας κλπ. Αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις, ότι ναι μεν μπήκαν κάποια καλά έσοδα από τη μία τσέπη, αλλά δυστυχώς κάποιοι μας τα παίρνουνε. Συν του ότι αυτός που έρχεται έχει έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Επομένως υπάρχει μια ανάμικτη θα λέγαμε αίσθηση για το τι τελικά θα συμβεί στο φετινό καλοκαίρι. Με τόσο κόσμο φέτος τα πράγματα θα ήταν ιδανικά, απλά δεν προέκυψε αυτό που περιμέναμε, τα πολύ υψηλότερα στοιχεία. Στο τέλος ο επιχειρηματίας βλέπει ποιο είναι το καθαρό αποτέλεσμα, το καθαρό του κέρδος τι του μένει, γιατί αυτό είναι ο μισθός του, είναι το μεροκάματό του», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.
ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ
«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα πρέπει να δούμε πώς θα χειριστούμε αυτήν την κατάσταση, να κάνουμε μία σοβαρή ανάλυση και να δούμε πού πάσχουμε…» «Εκείνο που μας προβληματίζει ιδιαίτερα βέβαια είναι οι αντοχές στις υποδομές. Είναι κάτι το οποίο πραγματικά από τον Οκτώβριο θα πρέπει να το μελετήσουμε. Τι συμβαίνει με το νερό, το ρεύμα, με τα σκουπίδια, με το κυκλοφοριακό κλπ. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία εάν δεν τα μελετήσουμε θα έχουμε πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί πάνω από 10.000 κλίνες στην περιοχή μας. Αν κάτσουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας να κάνουμε. Θα πρέπει να δούμε πώς θα χειριστούμε αυτήν την κατάσταση, πως η τοπική αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια και εμείς ως Επιμελητήριο θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε πλέον μία σοβαρή ανάλυση και να δούμε πού πάσχουμε, που πρέπει να βελτιώσουμε τα πράγματα και αν εν πάση περιπτώσει σε ποιο σημείο κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε και να πούμε ότι οι υποδομές μέχρι εδώ αντέχουν, αλλιώς θα κάνουμε ένα μεγάλο κακό. Ξοδεύουμε όλοι οι φορείς χρήματα για την προβολή της περιοχής μας για να φέρουμε κόσμο, αλλά πλέον το ερώτημα είναι πως θα τον εξυπηρετήσουμε αυτόν τον κόσμο. Άρα θα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, όχι μόνο Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και με άλλες δράσεις, έτσι ώστε πραγματικά να εκτονωθεί η ασφυκτική πίεση κυρίως μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Μάρκος Δέμπας