Τους λόγους που ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών για το 2022 στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ανέλυσε ο Μάκης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του LOBBY FM 101.8. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε με το προσωπικό των παιδικών σταθμών και τις ελλείψεις που θα παρατηρηθούν από τις 17 Φεβρουαρίου και μετά λόγω της λήξης των συμβάσεων των εργαζόμενων της κοινωφελούς εργασίας.

«Υπάρχει πλεόνασμα 687.000 ευρώ που μπορεί να φέρει μειώσεις στα δημοτικά τέλη»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος εξήγησε πως ζητά μειώσεις στα φετινά δημοτικά τέλη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς δείχνουν ότι ο Δήμος εμφανίζει πλεόνασμα 687.000 ευρώ στα έσοδα από τα δημοτικά τέλη του 2021. Τόνισε μάλιστα ότι θα περίμενε από τη διοίκηση του Δήμου να φέρει από μόνη της το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, ώστε να αποφασίσουν αμέσως οι παρατάξεις για τη μείωση των δημοτικών τελών του 2022.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος έθεσε ως ξεκάθαρο στόχο την ελάφρυνση των δημοτών μέσα στην ενεργειακή κρίση: «Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για τον Δήμαρχο Καβάλας. Πρέπει άμεσα να πάμε σε μειώσεις δημοτικών τελών. Εξάλλου, ο νόμος ορίζει το πλεόνασμα να επιστρέφεται στους δημότες. Είναι η στιγμή να σταθούμε δίπλα στους δημότες, ειδικά τώρα που οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν αυτές τις τεράστιες αυξήσεις».

Προειδοποίησε ωστόσο τον Δήμαρχο Καβάλας ότι αν δεν κάνει μειώσεις στα δημοτικά τέλη, θα είναι δική του πολιτική επιλογή και απόφαση και θα κριθεί από τους δημότες: «Και για τα περσινά δημοτικά τέλη ο κ. Μουριάδης ήταν αρνητικός στη γενναία μείωση 45% που ψήφισε η αντιπολίτευση. Έκανε ακόμη και προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εναντίον της μείωσης των δημοτικών τελών, μόνο και μόνο γιατί επέβαλε τη μείωση η αντιπολίτευση και πληγώθηκε ο πολιτικός εγωισμός του! Εδώ όμως δεν μιλάμε για τους προσωπικούς μας εγωισμούς, εδώ μιλάμε για την τσέπη των δημοτών, αυτό πρέπει να μας νοιάζει και να μας ενδιαφέρει».

«Ο κ. Μουριάδης “άνοιξε” τη συζήτηση για το “κλείσιμο” παιδικών σταθμών. Θα την κάνει μόνος του»

Για το πρόβλημα με το προσωπικό των παιδικών σταθμών, ο Μάκης Παπαδόπουλος άσκησε κριτική στον Δήμαρχο Καβάλας λέγοντας ότι ενώ γνώριζε εδώ και 11 μήνες ότι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς από την κοινωφελή εργασία θα σταματήσουν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, και ενώ τον είχε προειδοποιήσει το δικό του στέλεχος, ο πρώην Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ο κ. Ξουλόγης, τα αγνόησε όλα, αδιαφόρησε, και τρέχει τώρα τελευταία στιγμή και στη μέση της χρονιάς να προσλάβει εργαζόμενους για τους παιδικούς με απευθείας αναθέσεις.

Διευκρίνισε ότι η παράταξή του συμφωνεί να γίνουν προσλήψεις μέσω κοινωνικού συνεταιρισμού, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν επί της διοίκησης Τσανάκα, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση από τη διοίκηση με λεπτομέρειες.

Εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του ότι, εξαιτίας αυτής της μεγάλης καθυστέρησης στην πρόσληψη προσωπικού, υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν για 15 μέρες οι παιδικοί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και να μείνουν πάλι “ξεκρέμαστοι” τον Ιούλιο οι παιδικοί, γιατί η διοίκηση του Δήμου θα καλύψει μεν τους 4 μήνες, αλλά αφήνει έξω τον πέμπτο μήνα, τον Ιούλιο.

Για τον Μάκη Παπαδόπουλο προκύπτει και ένα άλλο, πολύ πιο σοβαρό θέμα που αφορά στη δήλωση του κ. Μουριάδη ότι δεν μπορεί να στηρίζει οικονομικά τους παιδικούς σταθμούς, γιατί το κόστος είναι μεγάλο και δεν μπορεί ο Δήμος να δίνει 800.000 ευρώ. O Μάκης Παπαδόπουλος προειδοποίησε τον Δήμαρχο ότι θα είναι εκείνος αποκλειστικά υπεύθυνος εάν οδηγηθούμε σε “λουκέτα”: «Τι εννοεί ο κ. Μουριάδης ότι ο νέος παιδικός σταθμός του ΟΑΕΔ στο Περιγιάλι θα καλύψει τα κενά που θα αφήσουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου; Μήπως ο Δήμαρχος σκέφτεται το κλείσιμο παιδικών σταθμών; Έτσι θα κάνει οικονομία; ».

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Μάκης Παπαδόπουλος, «στην εποχή Μουριάδη οι δημότες βλέπουν την κοινωνική στήριξη του Δήμου να “κατεδαφίζεται”: Μείωση στην επιχορήγηση του Δήμου στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΑΠΗ και στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, αυξήσεις 45% στα δημοτικά τέλη το 2020, αυξήσεις στα τροφεία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, αυξήσεις στις συνδρομές των δημοτών στα ΚΑΠΗ, επίθεση και εκδικητικές συμπεριφορές στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών και στο ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, και τώρα κλείσιμο παιδικών σταθμών».

Τέλος, ο επικεφαλής του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του θα αντιδράσει απέναντι σε αυτή την “φορομπηχτική πολιτική Μουριάδη”, όπως ανέφερε: «Να κόψει ο κ. Μουριάδης τις απευθείας αναθέσεις και τα χρήματα που σπαταλά δεξιά και αριστερά στα συμφέροντα που υπηρετεί και στους “φίλους” του. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους δημότες σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ενεργειακής κρίσης και θα διεκδικήσουμε από τη διοίκηση του Δήμου κάθε ελάφρυνση και κάθε μείωση που μπορεί να γίνει προς όφελος των δημοτών».

Προηγούμενο άρθροΔολοφονία 19χρονου: Αποδέχομαι τη συγγνώμη, τους δίνω συλλυπητήρια που δεν έκαναν τον Άλκη φίλο τους, λέει ο πατέρας
Επόμενο άρθροΗ επίσημη ανακοίνωση για τη Δέσποινα Βανδή