Για την άδεια του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Άσπρη Άμμο και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης του Δήμου Καβάλας, αλλά και για την πρωτοβουλία του Δημάρχου Καβάλας να δώσει το όνομα του Λευτέρη Αθανασιάδη στο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης μίλησε στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του LOBBY FM ο Μάκης Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

«Η διοίκηση Μουριάδη βαδίζει στα ίδια αποτυχημένα χνάρια της διοίκησης Σιμιτσή»

Ο Μάκης Παπαδόπουλος εξέφρασε την έκπληξή του για τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του σημερινού Δημάρχου Καβάλας Θ. Μουριάδη και του πρώην Δημάρχου Κ. Σιμιτσή για το αν μπορεί τελικά να πάρει άδεια λειτουργίας ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) που βρίσκεται στην Άσπρη Άμμο: «Έχουμε δύο πρώην δημάρχους, τον κ. Σιμιτσή, που είναι και νομικός, και την κ. Τσανάκα που επιμένουν ότι ο ΣΜΑ μπορεί να πάρει άδεια μέσω νομικών ενεργειών και ενεργειών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, και έχουμε τον σημερινό δήμαρχο “να σκίζει τα ρούχα του” ότι δεν μπορεί να πάρει άδεια. Καλό είναι ο κ. Μουριάδης και ο κ. Σιμιτσής να μας πούνε τελικά ποιος λέει τις ανακρίβειες και τι ισχύει».

Ειδικά για τον πρώην Δήμαρχο Κ. Σιμιτσή, ο Μάκης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι θα έπρεπε να απολογηθεί για την ανεπάρκειά του να ολοκληρώσει την αδειοδότηση, και όχι να μοιράζει “συμβουλές” και ευθύνες στους άλλους για τη δική του ανικανότητα: «Οι Καβαλιώτες ξέρουν ότι η περίοδος Σιμιτσή ήταν καταστροφική για τη διαχείριση των απορριμμάτων εξαιτίας του οποίου η Καβάλα έμεινε “καθυστερημένη” για μία δεκαετία τουλάχιστον στον τομέα της ανακύκλωσης. Ο κ. Σιμιτσής “πέταξε τη χρυσή ευκαιρία” να κάνει την Καβάλα πρότυπο Δήμο στη διαχείριση των απορριμμάτων, όταν αρνήθηκε την πρόταση του εθνικού φορέα ανακύκλωσης ΕΕΑΑ να συνεργαστεί ο Δήμος Καβάλας με το μοναδικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) που υπάρχει στην Καβάλα και να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα την ανακύκλωση από τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας. Ο κ. Σιμιτσής ευθύνεται που πετάχτηκαν εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού στη χωματερή σαν κοινά σκουπίδια, επειδή είχε παραδώσει την ανακύκλωση του Δήμου σε έναν ιδιώτη από τη Λάρισα που δεν ήταν πιστοποιημένος και ο οποίος το ‘σκασε τελικά νύχτα από την Καβάλα. Ας μην μιλάει λοιπόν ο κ. Σιμιτσής για τους άλλους και επιτέλους ας ζητήσει συγνώμη από τους Καβαλιώτες για όσα έκανε σε βάρος του Δήμου, όσο ήταν Δήμαρχος».

Ο Μάκης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και σε καταγγελίες που υπάρχουν από δημότες ότι στο Περιγιάλι διαρρέουν υγρά στραγγισμάτων από τη χωματερή, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, τα πηγάδια και τη θάλασσα: «Ας μη μιλάει λοιπόν ο κ. Σιμιτσής για ευθύνες στην διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί με παρακάλια γλίτωσε την καταδίκη από δικαστική προσφυγή που έγινε σε βάρος του για το θέμα της ανακύκλωσης».

Τέλος, σημείωσε με νόημα ο Μάκης Παπαδόπουλος ότι θα επανέλθει στο θέμα αυτό και θα ζητήσει από τον Δήμαρχο να ξεκαθαρίσει τελικά αν θα ασχοληθεί με την άδεια του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων ή θα αφήσει ακόμη σε εκκρεμότητα την έκδοση άδειας λειτουργίας.

«Δυστυχώς, η διοίκηση Μουριάδη έχει αποτύχει να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο μας, που έχει κολλήσει στο 6%, και καθυστερεί υπερβολικά την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με την οποία θα μπορέσουμε να “απογειώσουμε” τη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Και όλα αυτά, την ώρα που ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εγκαινιάζει το προσεχές διάστημα τη λειτουργία της δικής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων…».

«Πρέπει να δώσουμε το όνομα του Λευτέρη Αθανασιάδη σε δύο κτίρια»

Σαν “αταίριαστη επιλογή” χαρακτήρισε ο Μάκης Παπαδόπουλος την πρόταση του Δημάρχου Καβάλας να πάρει το κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης το όνομα του αείμνηστου Λευτέρη Αθανασιάδη.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ο Λευτέρης Αθανασιάδης έχει συνδέσει το όνομά του με άλλα πολύ σημαντικά κτίρια του Δήμου στα οποία έχει αφήσει τη σφραγίδα του: «Κακώς ο Δήμαρχος Καβάλας μπήκε στη διαδικασία να προτείνει μόνος του κάτι τέτοιο, χωρίς να συζητήσει και άλλες προτάσεις που υπάρχουν. Η απόφαση πώς θα τιμήσουμε τον Λευτέρη Αθανασιάδη πρέπει να είναι ομόφωνη, πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους, και κυρίως από τους Καβαλιώτες στους οποίους παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προσεκτικοί και κυρίως να τιμήσουμε τον Λευτέρη Αθανασιάδη όπως του αξίζει.

Θύμισε επίσης ότι «ο κ. Μουριάδης πέρσι έλεγε ότι θα δοθεί το όνομα του Λευτέρη Αθανασιάδη στον νέο κεντρικό δρόμο στο Περιγιάλι, ενώ τώρα μας λέει να δώσουμε το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου μας στη Δημοτική Καπναποθήκη. Δεν είναι ωραίο ο Δήμαρχος Καβάλας να δείχνει τέτοια ασυνέπεια και ειδικά για το πρόσωπο του Λευτέρη Αθανασιάδη».

Μάλιστα ο Μάκης Παπαδόπουλος αποκάλυψε τη δική του πρόταση να γίνει ονοματοδοσία όχι σε ένα κτίριο, αλλά τουλάχιστον σε δύο: «Εγώ προσωπικά πιστεύω, και θα το προτείνω, να τιμήσουμε τον Λευτέρη Αθανασιάδη με ένα σύμπλεγμα κτιρίων, όπως για παράδειγμα της Δημοτικής Αγοράς και της Δημοτικής Λαχαναγοράς. Γιατί όχι και με κάτι παραπάνω. Πιστεύω πως το έργο του Λευτέρη Αθανασιάδη είναι τόσο μεγάλο που ένα κτίριο δεν αρκεί. Πρέπει να είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στη μνήμη του και να του αφιερώσουμε δύο εμβληματικά κτίρια, τα οποία έφτιαξε εκείνος, φέρνοντας πολύ μεγάλα έσοδα στον Δήμο. Είναι μάλιστα και μία ιδανική ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μία ριζική ανακαίνιση και τα δύο κτίρια, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενο άρθροΤο ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας (4 Μαρτίου 1943)
Επόμενο άρθροΘα υπάρξουν «εκπλήξεις» στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας;