Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας | 9 προτάσεις για τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων

Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας | 9 προτάσεις για τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων. Αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε,
η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας, λόγω της πανδημίας, έχει ήδη οδηγήσει σε συσσώρευση των υποχρεώσεών των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών σε συνδυασμό με μείωση εσόδων.

Αν και το πρόβλημα αφορά το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σαφές ότι οι αυτοαπασχολούμενοι που είχαν από πριν χαμηλό εισόδημα και παλεύουν για το μεροκάματο προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της επιχείρησης και της οικογένειας αντιμετωπίζουν ποιο οξυμένα προβλήματα.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους είναι ανεπαρκή και πρέπει να διευρυνθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες, τρέχουσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή μπορεί η κυβέρνηση να δίνει αναστολή στις προθεσμίες για μια σειρά οικονομικές υποχρεώσεις (στην εφορία, στο ταμείο, στις τράπεζες), ωστόσο αυτές θα επιστρέψουν πολλαπλάσιες το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα νέα χρέη θα προστεθούν στα παλιά και σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν καθημερινά.

Επομένως απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση ουσιαστικά μέτρα στήριξης, που να δίνουν πραγματική ανάσα στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ απαιτούμε:

  1. Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
  2. Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των αυτοαπασχολούμενων χαμηλότερων εισοδημάτων το επόμενο διάστημα, είναι πρακτικά αδύνατη.
  3. Απαλλαγή τους από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα Γενάρη-Μάη  χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας. Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας.
  4. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  5. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τον Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας.
  6. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών– που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κλπ μέχρι το τέλος του χρόνου.
  7. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ.
  8. Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων στην εστίαση.
  9. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παρακαλούμε να θέσετε το θέμα στα έκτακτα θέματα της συνεδρίασης της Πέμπτης για συζήτηση και λήψη απόφασης».

Hot this week

Γαλαμάτης από την Καβάλα: Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Στέφανο και μήνυμα συνεργασίας για την τοπική κοινωνία

Στην Καβάλα βρέθηκε σήμερα ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης...

Συνεδρίασε το διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας – Στην τελική ευθεία η διοργάνωση της 32ης Kavala Expo

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου το Διοικητικό...

Μετωπική σύγκρουση στη Νέα Πέραμο – Ευτυχώς χωρίς θύματα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου,...

Θανατηφόρο τροχαίο στο Χαλκερό – Νεκρός μοτοσικλετιστής

Τραγική κατάληξη είχε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα...

Topics

Μετωπική σύγκρουση στη Νέα Πέραμο – Ευτυχώς χωρίς θύματα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Νέα Πέραμο του Δήμου Παγγαίου,...

Θανατηφόρο τροχαίο στο Χαλκερό – Νεκρός μοτοσικλετιστής

Τραγική κατάληξη είχε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα...

Pink Together 2026: Στις 11 Οκτωβρίου ο 2ος συμβολικός αγώνας δρόμου στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Την πραγματοποίηση του 2ου συμβολικού αγώνα δρόμου «GREECE RACE FOR...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες