Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν οι Εργαστηριακοί Γιατροί για τα self test που γίνονται μέσω των φαρμακείων. Η μικροβιολόγος κ. Άννα Τζαναβάρη σημείωσε ότι τα τέστ πρέπει να γίνονται παρουσία γιατρού.
Αρχικά ανέφερε ότι “Ο κόσμος ευαισθητοποιείται για να κάνει πρόληψη και αυτό είναι πολύ σωστό, όμως τα τεστ αυτά έπρεπε να γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό για αυτό και υπάρχει ο κίνδυνος για πολλά ψευδώς θετικά ή αρνητικά τεστ!
Αυτά τα τεστ ανιχνεύουν στα κόπρανα αιμοσφαιρίνη. Απλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και δεν πρέπει να αναιρούμε και να ξεπερνάμε τους επιστήμονες που έχουν σπουδάσει τόσα χρόνια.
Είναι πολύ σημαντική η κλινική εξέταση να γίνεται από τους γιατρούς. Το θετικό τεστ μπορεί να ανησυχήσει τον ασθενή αλλά το ψευδώς αρνητικό είναι το πιο επικίνδυνο γιατί μπορεί να εφησυχάσει ενώ υπάρχει πρόβλημα και δεν πάει ο ασθενής εγκαίρως στο γιατρό.
Και όλα αυτά όταν στα δικά μας εργαστήρια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το clow back συνεχίζει και αντί οι προσπάθειες της πρωτοβάθμιας φροντίδας να έρχονται σε εμάς που είμαστε οι πλέον ειδικοί πηγαίνουν σε άλλα χέρια».
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Συγκεκριμένα, οι Εργαστηριακοί Γιατροί υποστηρίζουν, με την ανακοίνωσή τους, πως «η απόφαση παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα σε επίπεδο αξιοπιστίας, κόστους και αποτελεσματικότητας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί επιστημονική εποπτεία, που μόνο οι Ιατροί Βιοπαθολόγοι μπορούν να διασφαλίσουν».
Εξηγούν, μάλιστα, ότι η χρήση self-tests για τέτοιου είδους εξετάσεις ελλοχεύει κινδύνους λόγω του ενδεχόμενου εσφαλμένων ή ψευδώς θετικών/αρνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αδικαιολόγητη ανησυχία ή, χειρότερα, σε καθυστερήσεις στη διάγνωση.
Οι Ιατροί Βιοπαθολόγοι δηλώνουν πως προμηθεύονται το συγκεκριμένο τεστ, σε χαμηλότερο κόστος σε αντίθεση με τα φαρμακεία, που σε συνδυασμό με την υψηλή αποζημίωση των φαρμακοποιών, επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, χωρίς να προσφέρει προστιθέμενη αξία στην πρόληψη.
«Η ανάθεση αυτών των προγραμμάτων στους Ιατρούς Βιοπαθολόγους θα εξοικονομήσει πόρους για το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υποστηρίξει έναν τομέα που ήδη υποφέρει από το clawback και το rebate. Αντιθέτως, το υπουργείο Υγείας αφαιρεί ακόμη ένα ποσό ρευστότητας από τα μέλη μας», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΡΓΙ και καλούν την πολιτεία να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση.