Αξιωματική αντιπολίτευση το νέο σχήμα, που θα εκπαραθυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη

Η επαναφορά του δόγματος «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ψιθυρίζεται ως λύση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, με το σενάριο να περιλαμβάνει σε πρώτη φάση σύμπραξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς, κάτι που -εάν δρομολογηθεί- θα εκπαραθυρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια τέτοια ιστορική συμφωνία ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Χαρίτση θα ανατρέψει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, καθώς από την «ενοποίηση» των δύο θα αθροίζουν 43 βουλευτές, έναντι 36 που αριθμεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Aσφαλώς μια τέτοια συνεργασία δεν πρόκειται να έχει χαρακτήρα ευκαιριακής συμμαχίας, αλλά θα δρομολογηθεί στη βάση μιας προγραμματικής πάνω σε συγκεκριμένους άξονες, με προοπτική τις επόμενες εκλογές.

Επίσης, σε ένα τέτοιο σχήμα θα υπάρξουν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης θα σεβαστεί τους «εταίρους» του, αναθέτοντας ρόλο αντιπροέδρου για τη νέα «Κοινοβουλευτική Ομάδα» των προοδευτικών δυνάμεων στην Έφη Αχτσιόλγου.

Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αυτό έχει γίνει αντιληπτό και γι’ αυτό τις τελευταίες ώρες έχουν ανοίξει εκ νέου μέτωπο με τη Νέα Αριστερά, ζητώντας πίσω τις «κλεμμένες» έδρες των «αποστατών», όπως χαρακτηρίζει και ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά κυρίως ο Παύλος Πολάκης, τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξουν τη Νέα Αριστερά.

Ένα είναι βέβαιο. Το παιχνίδι στον χώρο της Κεντροαριστεράς τώρα ξεκινά. Και επίσης δεν ήταν διόλου τυχαία η παρέμβαση Τεμπονέρα – Κοτσακά.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης σκέφτεται αλλαγές στο κόμμα από τις Σπέτσες – Έφυγε χθες για ολιγοήμερη χαλάρωση – “Λάθος η συζήτηση στο παρά πέντε των ευρωεκλογών για το πόθεν έσχες”, λένε στελέχη

Τα «γύρισε» η Έλενα Ακρίτα

Στη γραμμή του Παύλου Πολάκη και η Έλενα Ακρίτα, η οποία καλεί τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να επιστρέψουν πίσω τις έδρες που έκλεψαν αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η ίδια, όταν άνοιξε η συζήτηση για είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή μέσα από τη διαδικασία των παραιτήσεων των βουλευτών Επικρατείας, αν δεν κάνω λάθος, στύλωσε τα πόδια και αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια τέτοια μεθόδευση.

Και καλά έκανε. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να παραιτηθεί, ώστε να διευκολυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μπει στη Βουλή τόσο η ίδια όσοι και άλλοι εκλεγμένοι βουλευτές στο Επικρατείας, υπενθύμιζε πως ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε συμφωνήσει να αναλάβει υφυπουργείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μα και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς τον ίδιο περίπου λόγο επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την αποχώρησή τους. Εξελέγησαν βουλευτές με πρόεδρο τον Τσίπρα κι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να παραβιάζεται κατάφωρα από τον διάδοχό του, Κασσελάκη.

Στην πρωτεύουσα του Μοριά, την Τρίπολ, τον μεγαλύτερο αγώνα υπέρ των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον έδινε η Κούλα. Ποια είναι η Κούλα; Η μητέρα της πρώην βουλετού του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά, πρώην στελέχους της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και έναν χρόνο επαναπατρίστηκε στον κομματικό χώρο από όπου ξεκίνησε την πολιτική της δράση.
Άρχισαν τα όργανα (για συνέδριο)

Των Δ. Τεμπονέρα και Α. Κοτσακά, που άνοιξαν εκ νέου την ανάγκη ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς με κοινή δήλωσή τους, ζητώντας από τον Κασσελάκη να μην προχωρήσει σε καταστατικό συνέδριο, προηγήθηκε ο πρώην βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τσιόκας.

Το βράδυ της Κυριακής, μετά τη γνωστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, έκανε την εξής δήλωση: «Πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανασύνθεσης, έτσι ώστε να επιστρέψει η ελπίδα στους πολίτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους αφορούν! Λέμε λοιπόν ΟΧΙ σε υπεκφυγές με συνέδρια επιβεβαίωσης των κομματικών γραφειοκρατικών μηχανισμών που προκάλεσαν κοινωνική απόρριψη! Χρειάζεται ένας άλλος οδικός χάρτης. Είναι ανάγκη να ανοίξουν τώρα οι διαιδικασίες διαλόγου με ολοκληρωμένες προτάσεις ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου σε τροχιά κυβερνησιμότητας».

Το «κρυφτούλι», οι πρώην και ο νυν

Αν δεν ιδρώνεις τη φανέλα, χαιρέτα μου τον πλάτανο, γιατί από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Και επειδή «οι καιροί ου μενετοί», θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τον αγώνα που έδωσαν για τη νίκη της «γαλάζιας» παράταξης στις ευρωεκλογές οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Στη μάχη που έδινε το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη όλοι οι εν ζωή πρώην αρχηγοί του κόμματος κάλεσαν τους πολίτες να στηρίξουν το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα. Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος το έπραξαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους.

Αντιθέτως, στη ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έπαιζαν «κρυφτούλι», νομίζοντας πως με το να κάνουν «σκέρτσα» και «ναζάκια» στον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν μικρά παιδιά θα του στείλουν κάποιο μήνυμα.

Προηγούμενο άρθροΣτο Μαξίμου οι νεοεκλεγμένοι ευρωβουλευτές της ΝΔ – Συνάντηση με Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΝέο Πανελλήνιο ρεκόρ για τον Παγγαιορίτη Αθλητή της Άρσης Βαρών, Γρηγόρη Μοσχοβίδη