Ν. Ταραπατσής (nownews.gr): Καβάλα, εμπορικός λιμένας «Φίλιππος Β΄», για να μην καταχραστώ το χρόνο σας, σύντομα: η αξιοποίησή του, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Τι γίνεται; Ευχαριστώ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζετε, έχει προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί οσονούπω, με ένα σημαντικό τίμημα αλλά και με πολύ σημαντικές δεσμεύσεις για τις επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο λιμάνι.

Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το λιμάνι της Καβάλας θα αποτελέσει μία σημαντική πύλη εισόδου και εξόδου προϊόντων προς και από τη χώρα μας και θα παρακολουθήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή την υλοποίηση των επενδύσεων.

Πάντα όταν παραχωρούμε ένα περιουσιακό στοιχείο θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι ο παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει. Αλλά η Καβάλα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και προφανώς το λιμάνι θα συνεισφέρει περαιτέρω στην αναπτυξιακή της δυναμική.

Να τονίσω ότι στην περίπτωση της Καβάλας επιλέξαμε να προχωρήσουμε με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για λόγους που εξήγησα και χθες.

Και για να προλάβω, ενδεχομένως, κάποια άλλη ενδεχόμενη ερώτησή σας, δεν κάναμε και δεν κάνουμε το ίδιο στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, όπου έκρινα προσωπικά ότι ο διπλός χαρακτήρας του λιμανιού -στρατιωτικός, πολιτικός- και η τεράστια γεωπολιτική του σημασία, μας επιβάλλουν στην παρούσα συγκυρία να κρατήσουμε το λιμάνι υπό κρατικό έλεγχο.

Αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, όμως, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία σειρά από σημαντικές επενδύσεις, τις οποίες μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ μπορούμε να τις υλοποιήσουμε, πόσω μάλλον τώρα που το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα, άρα ανοίγονται και νέες προοπτικές εξεύρεσης ευρωπαϊκών πόρων για να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Προηγούμενο άρθροΈναρξη υλοποίησης της επένδυσης για την κατασκευή της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΔήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ.Μέτιου αναφορικά με τη στήριξη της υποψηφιότητάς του ως Περιφερειάρχη Ανατολικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Πρωθυπουργό