Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter, αναφερόμενος στις αντιφατικές πληροφορίες για την έκρηξη που προκάλεσε ζημιές στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, η οποία συνδέει τη ρωσική ενδοχώρα με την κατεχόμενη ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη.
«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.
Ένα φορτηγό ανατινάχθηκε στη γέφυρα της Κριμαίας, ανακοίνωσε η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας. «Σήμερα στις 6:07 στο αυτοκινητιστικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας από την πλευρά της χερσονήσου Ταμάν, ανατινάχθηκε ένα φορτηγό, που είχε ως αποτέλεσμα την ανάφλεξη επτά δεξαμενών καυσίμων ενός τρένου που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο της Κριμαίας» τονίζεται. Την ίδια ώρα ΜΜΕ κάνουν λόγο για παγιδευμένο όχημα.
Όπως είχαν δηλώσει προηγουμένως οι αρχές της Κριμαίας, δεν υπήρξαν θύματα.
Έρευνα διέταξε ο Πούτιν για τα αίτια
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν τη διακοπή της πώλησης εισιτηρίων από και προς την Κριμαία, ενώ ακυρώθηκαν επίσης προσωρινά τα δρομολόγια των λεωφορείων. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τη δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής για τον προσδιορισμό των αιτιών και την εξάλειψη των συνεπειών. Θα περιλαμβάνει επίσης τους επικεφαλής της Επικράτειας του Κρασνοντάρ και της Κριμαίας και εκπροσώπους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο σημείο μετέβησαν οι επικεφαλής του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων και του Υπουργείου Μεταφορών.
Η γέφυρα της Κριμαίας είναι η μεγαλύτερη στη Ρωσία, το μήκος της είναι 19 χιλιόμετρα. Kατασκευάστηκε —με μεγάλο κόστος— κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν και επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.
Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.
Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.