Το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα, ακόμη πιο αυστηρά, μέτρα αφήνουν ανοιχτό οι επιστήμονες, μέλη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι από σήμερα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, εκτός από την εστίαση, ενώ από τη Δευτέρα και μέχρι τις 15 Αυγούστου τίθεται όριο 100 ατόμων σε γάμους και βαφτίσεις. Παράλληλα, από τη Δευτέρα και για μια εβδομάδα απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε νυχτερινά κέντρα.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά που ελήφθησαν. «Μπορούμε να κλείσουμε μπαρ, αλλά και άλλους χώρους, φυσικά υπάρχουν και άλλα μέτρα πιο επώδυνα που θα ληφθούν στην περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν πολύ» σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ. Ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων, αλλά κυρίως στη χαλάρωση που παρατηρείται και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει διασπορά στην κοινότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, είπε: «Τα μέτρα αυτά τα είχαμε προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα, αλλά τα σημερινά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν πολύ ανησυχητικά και ανάγκασαν την πολιτική ηγεσία να τα επισπεύσει».

«Λόγω της χαλαρότητας που υπάρχει αναμέναμε την επίδραση στο τέλος του μηνός. Ήρθε δυστυχώς αυτή η εικόνα και ήρθε με πολύ άσχημο τρόπο. Έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση με την επιδημία στην Ελλάδα, αναγκαζόμαστε να πάρουμε μέτρα, ελπίζουμε να μην πάμε σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων. Για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα, έχουμε αποφασίσει να δρούμε πριν την επιδημία, για να μην φτάσουμε σε τριψήφια νούμερα. Αν χρειαστεί θα πάρουμε και άλλα μέτρα, πιο σκληρά. Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψουμε στις εικόνες του Μαρτίου», πρόσθεσε.

«Πρέπει τα μέτρα που υπάρχουν να τα τηρούμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το να παίρνουμε συνέχεια μέτρα δεν βγάζει πουθενά και καταστρέφουμε την οικονομία. Το μεγάλο μήνυμα είναι να τηρούμε τα μέτρα. Δεν υπάρχει καιρός για χαλάρωση», κατέληξε ο κ. Σύψας.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας Μικροβιολογίας Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην εμφάνιση πολλών κρουσμάτων σε νέους και στη δέσμη μέτρων εάν υπάρξει περαιτέρω έξαρση. Όπως σημείωσε ο καθηγητής, “σίγουρα δεν υπάρχει αντίρρηση ότι υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, είναι κάτι που το περιμέναμε, ήταν αναμενόμενο. Είναι το rebound του πρώτου επιδημικού κύματος, μετά τη χαλάρωση των μέτρων ήταν λογικό να δούμε μια έξαρση που έχει να κάνει εν μέρει με τον τουρισμό” είπε και πρόσθεσε: “Η εμπειρία δείχνει ότι δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τοπικά τα μέτρα της, όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός, ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος και επιδημιολογική επιτήρηση που είναι βασικά εργαλεία ελέγχου της επιδημίας, άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά ή κλειστά”.

“Από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς, της ηλικιακής διασποράς και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα, δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί και η οικονομία και όλες οι περιστάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά διεθνώς, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ καλά οργανωμένοι, να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, που θα μας δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες, ώστε να πάρουμε τα σωστότερα κατά το δυνατόν μέτρα, τοπικά μέτρα, πολλές φορές θα μπορούν να έχουν τοπικό χαρακτήρα ή να έχουν συγκεκριμένη δραστηριότητα, επαγγελματική ή κοινωνική, αλλά που θα βοηθήσουν σημαντικά στο να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία… Αν δούμε ότι κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, κοινωνικές δραστηριότητες επηρεάζουν περισσότερο την εξάπλωση θα πρέπει τοπικά να παρέμβουμε και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας σε τοπικό χαρακτήρα ή που θα έχουν συγκεκριμένη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς όταν είχε ερωτηθεί στην ενημέρωση της Τρίτης εάν υπάρχει περίπτωση να δούμε και τοπικά lockdown, είχε απαντήσει: “Αυτή τη συζήτηση την κάνουμε συνεχώς. Σας έχω ξεκαθαρίσει και το ξαναλέω για να είμαστε σίγουροι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οποιοδήποτε γενικό lockdown. Τώρα, αν θα φτάσουμε σε κάποια τοπικά lockdown, σημαίνει ότι θα έχουμε διανύσει ένα μεγάλο δρόμο. Θα έχουμε πάρει σωρεία αποφάσεων και σωρεία μέτρων, τα οποία δεν έχουν αποδώσει, οπότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουμε το οποιοδήποτε τοπικό lockdown. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε είμαστε μακριά από oποιοδήποτε τοπικό lockdown, σε σχέση με την εικόνα που εμείς παρατηρούμε καθημερινά σε όλη τη χώρα”.

Προηγούμενο άρθροΦίλιππος Αναστασιάδης: Τηρούμε τα μέτρα και μένουμε ασφαλείς
Επόμενο άρθροΚρούσμα κορονοϊού στον ΠΑΟΚ! Στα σπίτια τους οι παίκτες