Διαχρονικά είναι τα προβλήματα των αγροτών με κυριότερο πλέον το ενεργειακό. Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου ΑΜ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης σημείωσε ότι πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους.
Όπως εξήγησε “Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα είναι διαχρονικά και άλυτα. Σε όλα αυτά, κατά καιρούς έχουμε αναφέρει πολλά, έχουμε επιπλέον προβλήματα, όπως αυτά που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, το αυξημένο κόστος παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης, ωρών και φυσικά η μικρή αγοραστική δύναμη των πολιτών, είτε Έλληνες είτε Ευρωπαίοι.
Ειδικά για το σταφύλι, τα 4 τελευταία χρόνια οι χρονιές είναι δύσκολες σε ό,τι αφορά την ζήτηση και την τιμή που λαμβάνουν οι παραγωγοί ενώ φέτος η ζήτηση ήταν ελάχιστη, και όταν ακόμη υπήρχε, μαζεύτηκε ένα μικρό μέρος των αμπελιών του κάμπου της Καβάλας με τιμές πολύ χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Πολλές φορές οι τιμές ήταν εξευτελιστικές.
Άρα τα χρόνια προβλήματα αθροιστικά επιβαρύνουν τη δυνατότητα των παραγωγών να παραμείνουν στα χωριά και στην ελληνική ύπαιθρο και να παράγουν! Και δεν είναι επειδή δεν θέλουν να παράγουν. Ηρωικά στέκονται τα τελευταία 4 χρόνια και παράγουν. Τα αντανακλαστικά της πολιτείας είτε είναι πολύ αργά… Τώρα μιλάμε για το ντε μίνιμις για το 2020…υπάρχει δέσμευση για αποζημίωση, Μπήκαμε στο 2023 και ακόμη δεν έχουν κάτι αυτοί οι άνθρωποι Εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ με έκτακτο έγγραφο ζητάμε έκτακτη αποζημίωση για τα σταφύλια για το 2023. Εδώ δεν έχει γίνει κάτι βέβαια για το 2023, φανταστείτε…. “ .
Η ΜΗΧΑΝΗ
Ο ίδιος εκτιμά ότι αφού κανείς δεν έχει μηχάνημα να βγάζει χρήματα “πώς θα κινηθούν οι άνθρωποι όταν έχουν μάλιστα και τη θεομηνία να τους βασανίζει; Τα ανακλαστικά της πολιτείας για το καλοκαίρι και τη μεγάλη ζημιά ήταν γρήγορα. Έγιναν γρήγορα οι εκτιμήσεις και η εκταμίευση ενός μέρους της αποζημίωσης. Αυτό είναι γεγονός.
Αλλά για τις έκτακτες ενισχύσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα και δε μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου που έφτιαξε η ΕΕ για τις ζημιές που προκάλεσε ο πόλεμος της Ουκρανίας, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει χρησιμοποίηση αυτού. Αλλά χρειάζεται ενημέρωση Εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ κάναμε και ενημέρωση, έφτασαν και ερωτήσεις στη Βουλή, οπότε χρειάζεται πολιτική βούληση ώστε να έχουμε κάτι χειροπιαστό. Και αυτό να είναι μέσα στα λογικά πλαίσια. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν.
Αν δεν γίνει κάτι τώρα, ίσως οι άνθρωποι να φύγουν από την ύπαιθρο. Τι σκέφτεται η πολιτεία για αυτούς τους ανθρώπους; Τα λόγια δεν καλύπτουν, δεν διορθώνουν την κατάσταση, Χρειάζεται το πρακτέο…ειδάλλως τα προβλήματα απλώς προστίθενται. Τι θα γίνει αύριο; Θα έχουν οι άνθρωποι δουλειά; όλα πια είναι στα χέρια της πολιτείας” .