Αγροτικές κινητοποιήσεις
Ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες: “Χωρίς τα τρακτέρ”
«Ραντεβού στο Σύνταγµα την Τρίτη» δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι την ερχόµενη εβδοµάδα κλιµακώνουν τις κινητοποιήσεις τους µε 24ωρο συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου επιθυμούν να µεταφέρουν συµβολικά και µικρό αριθµό τρακτέρ.
Στο κοινό τους ψήφισµα αναφέρουν ότι δεν ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήµατά τους και διεκδικούν να ενταχθούν όλοι ανεξαιρέτως στις ευνοϊκές ρυθµίσεις µείωσης του ενεργειακού κόστους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Οπως αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, θα ξεκινήσουν την κάθοδό τους προς την Αθήνα την Τρίτη και παράλληλα τα µπλόκα που είναι πιο αποµακρυσµένα θα αποκλείσουν εθνικές οδούς, τελωνεία και λιµάνια. Ενδεικτικά, στον Εβρο προσανατολίζονται στο κλείσιµο του τελωνείου, ενώ έως τότε θεωρούνται σχεδόν βέβαιοι και οι καθηµερινοί αποκλεισµοί και στα υπόλοιπα µπλόκα, που δεν θα λάβουν µέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση.
Έρχεται η πρώτη επιδότηση
Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη Μαρτίου θα πιστωθεί στους λογαριασµούς τους η πρώτη επιδότηση, 40 εκατ. ευρώ, για το αγροτικό πετρέλαιο και η δεύτερη, των 43 εκατ. ευρώ, θα τους έχει χορηγηθεί έως τα τέλη του έτους. Επίσης, από 1ης Απριλίου και για δύο χρόνια τα τιµολόγια του αγροτικού ρεύµατος θα είναι φθηνότερα τουλάχιστον κατά το ήµισυ. Για τα επόµενα οκτώ χρόνια, για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριµένων παροχών η τιµή θα είναι ενιαία και θα διαµορφώνεται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπα 2/3 της κατανάλωσης οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος δεν έχουν κάποια δέσµευση και µπορούν να προµηθεύονται ρεύµα από την αγορά, από τον ίδιο ή άλλον πάροχο.
Ρυθμίσεις για το ρεύμα
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος µε ληξιπρόθεσµες οφειλές µπορούν να τις ρυθµίσουν στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας µε εξόφληση σε µία δεκαετία και µηδενικό επιτόκιο. Τέλος, το σύνολο των ληξιπρόθεσµων οφειλών που θα ρυθµιστούν σε ορίζοντα δεκαετίας ανέρχεται στα 82 εκατ. ευρώ και το κόστος των τόκων, που υπολογίζεται στα 6-8 εκατ. ευρώ, θα χρηµατοδοτηθεί από το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Το κλίµα στις τάξεις του κόσµου της πρωτογενούς παραγωγής είναι µεν δυσάρεστο, ωστόσο απέχει παρασάγγας από τις εντάσεις του παρελθόντος. Τα 60-62 µπλόκα των πρώτων ηµερών περιορίστηκαν στα 50 και αποκλιµακώνονται περαιτέρω. Το µεγαλύτερο πρόβληµα παρουσιάζεται στους πληγέντες από τη θεοµηνία «Daniel» του Οκτωβρίου, οι οποίοι προβλέπεται τις επόµενες ηµέρες να συναντηθούν ξεχωριστά µε τον πρωθυπουργό.
Ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες: “Χωρίς τα τρακτέρ”
Η κυβέρνηση, πάντως, είναι αποφασισμένη να επιτρέψει την είσοδο στην Αθήνα των αγροτών, χωρίς όμως τα τρακτέρ που θα προκαλέσουν “έμφραγμα” στους δρόμους της πρωτεύουσας. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Έχει κάθε δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα οργανωμένα, είτε κατά μόνας να αντιδρά, να διαδηλώνει όπως, όμως, προβλέπει ο νόμος. Όπως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να σέβεται αυτό το δικαίωμα, αντιστοίχως είναι καθήκον της Κυβέρνησης να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
“Η ισορροπία είναι η εφαρμογή του νόμου”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «χρειάζεται μια ισορροπία. Η ισορροπία είναι η εφαρμογή του νόμου και δεν είναι κάτι το οποίο αφορά μια μόνο Κυβέρνηση. Αφορά το σύνολο των Κυβερνήσεων και τη συγκεκριμένη». Και εξήγησε: «Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Εμείς θέλουμε να μην οδηγηθεί η κατάσταση σ’ έναν εκτροχιασμό. Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ακόμα και η συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τους εκπροσώπους των αγροτών έγινε σ’ ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Ο Υπουργός με ήρεμο τρόπο τους είπε ότι, προφανώς, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν. Το έχουν κάνει μέχρι τώρα με έναν πάρα πολύ ήπιο τρόπο στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν θεωρώ ότι θα εκτραχυνθεί η κατάσταση. Και το ξαναλέω, εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, όπως κάθε Κυβέρνηση; Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό εμείς. Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς, όμως, να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας».
Σε διευκρινιστική ερώτηση «αν τα τρακτέρ, είναι δύσκολο να περάσουν προς την Αθήνα», ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν θέλω να μπω σε μια λογική επιχειρησιακής ανάλυσης, είναι αυτό αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σημασία έχει –το ξαναλέω– η εφαρμογή του νόμου, πρώτον. Και δεύτερον, η μη παρεμπόδιση των πολιτών να πάνε στη δουλειά τους, να κάνουν όσα θέλουν να κάνουν, τέλος πάντων, στην καθημερινότητά τους. Η διαδήλωση, η διαμαρτυρία, είναι στοιχεία της Δημοκρατίας, είναι κομμάτια της Δημοκρατίας. Άλλο πράγμα, για παράδειγμα, είναι μια αποχή, άλλο πράγμα είναι μια ειρηνική διαδήλωση, άλλο πράγμα είναι μια κατάληψη που είναι παράνομη ή η παρεμπόδιση ανθρώπων να πάνε στη δουλειά τους. Είμαστε η Κυβέρνηση που νομοθέτησε την απαγόρευση διά νόμου παρεμπόδισης εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Και λοιδορηθήκαμε από την Αριστερά, αλλά η κοινωνία ήταν μαζί μας και ορθώς το κάναμε και αργήσαμε να το κάνουμε, θα πω εγώ, ως Κράτος. Είμαστε η Κυβέρνηση η οποία επεμβαίνει σε καταλήψεις και πρέπει να το κάνουμε στο μέλλον και πολύ περισσότερο και τα υπόλοιπα βήματα σε καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Κάνουμε το αυτονόητο που δεν έγινε για δεκαετίες στη χώρα. Η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά πολιτική ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας», κατέληξε.