Ο καρκίνος των οστών μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε οστό του σώματος, αλλά πιο συχνά επηρεάζει την λεκάνη, ή τα μακριά οστά στα χέρια και τα πόδια.
Ο καρκίνος των οστών είναι σπάνιος και αποτελεί λιγότερο από το 1% όλων των καρκίνων. Μάλιστα, οι μη καρκινικοί όγκοι των οστών είναι πολύ πιο συνηθισμένοι από τους καρκινικούς.
Ο όρος «καρκίνος των οστών» δεν περιλαμβάνει καρκίνους που ξεκινούν αλλού στο σώμα και εξαπλώνονται (κάνουν μετάσταση) στα οστά. Αντίθετα, αυτοί οι καρκίνοι ονοματίζονται από το σημείο που ξεκίνησαν, όπως ο καρκίνος του μαστού που έχει κάνει μετάσταση στα οστά.
Ορισμένοι τύποι καρκίνου των οστών εμφανίζονται κυρίως σε παιδιά, ενώ άλλοι επηρεάζουν κυρίως τους ενήλικες. Η χειρουργική αφαίρεση είναι η πιο κοινή θεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Η απόφαση για τη χρήση χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας βασίζεται στον τύπο του καρκίνου των οστών που αντιμετωπίζεται.
Καρκίνος των οστών: Συμπτώματα
Οστικός πόνος
Οίδημα και ευαισθησία κοντά στην πληγείσα περιοχή
Εξασθενημένο οστό, που οδηγεί σε κάταγμα
Κούραση
Απροσδόκητη απώλεια βάρους
Καρκίνος των οστών: Αιτίες
Η αιτία των περισσότερων καρκίνων των οστών είναι άγνωστη. Ένας μικρός αριθμός καρκίνων των οστών έχει συνδεθεί με κληρονομικούς παράγοντες, ενώ άλλοι σχετίζονται με προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία.
Τύποι καρκίνου των οστών
Οι καρκίνοι των οστών αναλύονται σε ξεχωριστούς τύπους με βάση τον τύπο του κυττάρου όπου ξεκίνησε ο καρκίνος. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου των οστών περιλαμβάνουν:
Οστεοσάρκωμα: Είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου των οστών. Σε αυτόν τον όγκο, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν οστά. Αυτή η ποικιλία καρκίνου των οστών εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, στα οστά του ποδιού ή του χεριού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα οστεοσαρκώματα μπορεί να εμφανιστούν έξω από τα οστά.
Χονδροσάρκωμα: Είναι η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου των οστών. Σε αυτόν τον όγκο, τα καρκινικά κύτταρα παράγουν χόνδρο. Το χονδροσάρκωμα εμφανίζεται συνήθως στην λεκάνη, τα πόδια, ή τα χέρια σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες.
Σάρκωμα Ewing: Οι όγκοι του σαρκώματος Ewing εμφανίζονται πιο συχνά στην λεκάνη, τα πόδια, ή τα χέρια παιδιών και νεαρών ενηλίκων.
Στάδια καρκίνου των οστών
Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει μια διάγνωση καρκίνου των οστών, θα προσδιορίσει μετά την έκταση (στάδιο) του καρκίνου, γιατί αυτό θα καθοδηγήσει τις θεραπευτικές επιλογές σας. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν:
το μέγεθος του όγκου
πόσο γρήγορα μεγαλώνει ο καρκίνος
τον αριθμό των οστών που επηρεάζονται, όπως οι παρακείμενοι σπόνδυλοι στη σπονδυλική στήλη
εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος
Τα στάδια του καρκίνου των οστών υποδεικνύονται με λατινικούς αριθμούς, που κυμαίνονται από 0 έως IV. Τα χαμηλότερα στάδια δείχνουν ότι ο όγκος είναι μικρότερος και λιγότερο επιθετικός. Μέχρι το στάδιο IV, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Καρκίνος των οστών: Θεραπευτικές επιλογές
Οι επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο των οστών βασίζονται στον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, τη συνολική σας υγεία και τις προτιμήσεις σας. Διαφορετικοί καρκίνοι των οστών ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεραπείες και οι γιατροί σας μπορούν να σας καθοδηγήσουν στο τι είναι καλύτερο για τον καρκίνο σας. Για παράδειγμα, ορισμένοι καρκίνοι των οστών αντιμετωπίζονται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Μερικοί με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και κάποιοι με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Χειρουργική επέμβαση
Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση ολόκληρου του καρκινικού όγκου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές για την αφαίρεση του όγκου σε ένα μόνο κομμάτι, μαζί με ένα μικρό τμήμα υγιούς ιστού που τον περιβάλλει. Ο χειρουργός αντικαθιστά το χαμένο οστό με λίγο οστό από άλλη περιοχή του σώματός σας, με υλικό από τράπεζα οστών ή με ένα ανταλλακτικό από μέταλλο και σκληρό πλαστικό.
Οι καρκίνοι των οστών που είναι πολύ μεγάλοι, ή βρίσκονται σε ένα περίπλοκο σημείο του οστού μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου, ή μέρους ενός άκρου (ακρωτηριασμός). Καθώς έχουν αναπτυχθεί άλλες θεραπείες, ο ακρωτηριασμός γίνεται λιγότερο κοινός. Εάν χρειάζεται ακρωτηριασμός, πιθανότατα θα σας τοποθετήσουν ένα τεχνητό μέλος και θα περάσετε από εκπαίδευση για να μάθετε να κάνετε καθημερινές εργασίες χρησιμοποιώντας το νέο σας άκρο.
Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά αντικαρκινικά φάρμακα, που συνήθως χορηγούνται μέσω μιας φλέβας (ενδοφλεβίως), για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, αυτός ο τύπος θεραπείας λειτουργεί καλύτερα για ορισμένες μορφές καρκίνου των οστών παρά για άλλες. Για παράδειγμα, η χημειοθεραπεία γενικά δεν είναι πολύ αποτελεσματική για το χονδροσάρκωμα, αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing.
Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί δέσμες ενέργειας υψηλής ισχύος, όπως ακτίνες Χ, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι ενώ ένα ειδικό μηχάνημα κινείται γύρω σας και στοχεύει τις ακτίνες ενέργειας σε ακριβή σημεία του σώματός σας.
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά πριν από μια επέμβαση, επειδή μπορεί να συρρικνώσει τον όγκο και να διευκολύνει την αφαίρεσή του. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της πιθανότητας ο ακρωτηριασμός να είναι απαραίτητος.
Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άτομα με καρκίνο των οστών που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τυχόν καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν μείνει πίσω. Για τα άτομα με προχωρημένο καρκίνο των οστών, η ακτινοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος.
Πηγή: https://www.mayoclinic.org