Ένα Παναθηναϊκός από τα… παλιά υπέταξε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ, δίνοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί 13 ηττών από τους Ισπανούς και προσφέροντας απλόχερα ένα… δώρο στον Ολυμπιακό, ο οποίος μπορεί πλέον με την αποτυχία της ομάδας του Πάμπλο Λάσο να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 87-86 της «Βασίλισσας», για την 33η και προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για την αποφυγή της τελευταίας θέσης της βαθμολογίας (8-18). Στον αντίποδα, η Ρεάλ, η οποία υπέστη την τρίτη διαδοχική ήττα της, υποχώρησε στο 18-9 και πλέον αισθάνεται τις… ανάσες της Αρμάνι Μιλάνο (18-8) και του Ολυμπιακού (18-9).

Ο Παναθηναϊκός θέλησε στον τελευταίο του εφετινό ευρωπαϊκό εντός έδρας αγώνα να ανταμείψει τους φιλάθλους και μέσα από τη δυναμική εκκίνηση του και τη διάρκεια που επέδειξε μέχρι το ημίχρονο τα κατάφερε! Ανώτεροι οι «πράσινοι» από το πρώτο τζάμπολ μέχρι τη συμπλήρωση των 40 λεπτών, είχαν τις λύσεις ακόμη και όταν παρουσίασαν «κοιλιά» στο τελευταίο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου και στον… επίλογο της αναμέτρησης, με τον Τζέρεμι Έβανς να είναι ο άσος στο… μανίκι του Δημήτρη Πρίφτη στο πρώτο μπλακ-άουτ και τους Ντάριλ Μέικον (σημείωσε και τους 9 πόντους του στην 4η περίοδο), Χάουαρντ Σαντ-Ρος στο δεύτερο και καθοριστικό.

Ωστόσο, ο τίτλος του MVP του αγώνα απονεμήθηκε δίκαια στον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος με τους 18 πόντους του ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στη Euroleague, συνοδεύοντας το με 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 5(!) μπλοκ. Ακόμη μία θετική εμφάνιση από τον Ιωάννη Παπαπέτρου με 15 πόντους, ενώ από 13 σημείωσαν οι Τζέρεμι Έβανς και Νεμάνια Νέντοβιτς.

Από τους Ισπανούς, δεν έφταναν οι 18 πόντοι του Τομά Ερτέλ, οι 15 του Σέρχιο Γιουλ και το νταμπλ νταμπλ (12π., 12ρ.) του Έντι Ταβάρες, με τη Ρεάλ να δίνει συνέχεια στην αγωνιστική κατηφόρα της…

Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης 87-86: Ο αγώνας

Με την περιφερειακή άμυνα να «κλειδώνει» τους σουτέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Παπαγιάννη κυρίαρχο στις δύο ρακέτες (4π., 6ρ., 3 μπλοκ μέχρι το 10΄) και τον Νέντοβιτς δεινό εκτελεστή από τα 6.75, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να φανταστεί καλύτερη εκκίνηση. Οι «πράσινοι» αιφνιδίασαν τους Ισπανούς και στο 6΄ έγραψαν το 16-5, ενώ χωρίς να απειληθούν κράτησαν το +11 μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (22-11).

Η Ρεάλ έβγαλε αντίδραση στη δεύτερη περίοδο, βρήκε ρυθμό μέσα από την άμυνα της και αξιοποιώντας την κυριαρχία της στα ριμπάουντ άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, μειώνοντας αρχικά σε -8 (29-21) στο 14΄ και στο -6 (31-25) δύο λεπτά αργότερα. Ωστόσο, τα τρίποντα των Νέντοβιτς και Έβανς έδωσαν ανάσα στον Παναθηναϊκό, που πήρε τον δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +9 (41-32).

Με το… πόδι κολλημένο στο γκάζι σε άμυνα και επίθεση, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +12 (51-39) στο 24΄, αλλά η «κοιλιά» που παρουσίασε στο τρίλεπτο 26΄ – 29΄, διάστημα κατά το οποίο η Ρεάλ αξιοποίησε τους αιφνιδιασμούς της, έβαλαν σε μπελάδες τους «πράσινους», με την ισπανική ομάδα να μειώνει σε 56-54 στο 29΄. Ωστόσο, το… σωτήριο τρίποντο του Παπαπέτρου στο φινάλε της περιόδου, κράτησε το προβάδισμα για το «τριφύλλι» (59-54).

Με τον Μέικον να μπαίνει στην εξίσωση και να αφυπνίζεται επιθετικά (9 σερί πόντοι), ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 13 πόντους στο 35΄ (76-63), δείχνοντας αποφασισμένος να… αποτελειώσει τη Ρεάλ. Οι Ισπανοί, όμως, βρήκαν ρυθμό από τα 6.75 (4/4 τρίποντα), η άμυνα ζώνης είχε αποτέλεσμα και εκμεταλλευόμενοι αστοχία και λάθη των «πράσινων» μείωσαν στο 38΄ σε 80-75, μετά από εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 4-12. Ωστόσο, οι πέντε σερί πόντοι του Σαντ-Ρος (1 τρίποντο) επανέφεραν την τάξη στο πράσινο στρατόπεδο, με το «τριφύλλι» να μην απειλείται μέχρι το τελικό 87-86.

Τα δεκάλεπτα: 22-11, 41-32, 59-54, 87-86

Προηγούμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις αντιστρατήγων και υποστρατήγων
Επόμενο άρθροΚαρκίνος των οστών: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης