Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές έρευνες κοινής γνώμης , καταγράφοντας τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος έναντι των πολιτικών κομμάτων.

Σε όλες τις έρευνες (ακόμα και σε εκείνη της Prorata) επιβεβαιώνονται δύο βασικοί δείκτες: Η πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στην παρούσα κυβέρνηση για τη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων που την απασχολούν.

Και έχει τεράστια σημασία το (σχεδόν) αμετάβλητο των δύο δεικτών, γιατί έρχεται σε μια δύσκολη κατά κοινή παραδοχή εποχή για την κυβέρνηση. Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις και το προεκλογικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται οριζοντίως στο πολιτικό σκηνικό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στρατηγική που, όπως φαίνεται, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για αυτοδυναμία

Μια στρατηγική που έχει ως βασικό στόχο την αυτοδυναμία, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό και κατ’ επέκταση αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός αναφέρεται (και όχι τυχαία) στις δύο κρίσιμες για τη χώρα (κρατήστε αυτό) εκλογικές αναμετρήσεις. Παρά το γεγονός ότι μιλάει για δύο κάλπες, εκεί που θα εστιάσει ο Μητσοτάκης είναι η πρώτη κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι κατά το προσεχές διάστημα θα θέσει όλα τα διλήμματα, επιδιώκοντας να στείλει το μήνυμα σε κάθε πολίτη ότι «η πρώτη κάλπη είναι μια κάλπη που αφορά το μέλλον του και όχι μια κάλπη χαβαλέ».

Εκείνο που θέλει να καταστήσει σαφές και σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός είναι ότι οδεύουμε προς κρίσιμες εθνικές εκλογές και όχι προς ευρωεκλογές ή αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξει τη σύγκριση του ιδίου με τον βασικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα επιχειρήσει και ένα συγκριτικό τεστ: ικανότητα στη διαχείριση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Συσπείρωση

Η πρώτη Κυριακή θα είναι η Κυριακή των διλημμάτων, που θα έχει ως στόχο την απόλυτη συσπείρωση και την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι δεν πρόκειται για τον πρώτο γύρο μιας χαλαρής μάχης, αλλά για τον βασικό γύρο, που θα κρίνει αν ο τόπος θα προχωρήσει μπροστά ή θα επιστρέψει στους Βαρουφάκηδες, τους Πολάκηδες και τις Τασίες! Στη δεύτερη κάλπη, το τοπίο θα είναι πιο καθαρό, αφού εκεί θα υπάρχει ένα και μόνο αίτημα προς τους πολίτες, που δεν είναι άλλο από την αυτοδυναμία. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι πόσο εφικτός είναι ο συγκεκριμένος στόχος.

Η απάντηση που δίνει τόσο ο Μητσοτάκης όσο και οι περί αυτόν που ασχολούνται με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων είναι ότι «είναι απολύτως εφικτός». Και αυτό δεν αποτελεί αυθαίρετη ανάλυση, αλλά προέρχεται από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το κυβερνητικό επιτελείο.

Για την εκτίναξη

Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. καταγράφει μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει καμπάνια, αλλά κυρίως χωρίς να έχει κινητοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός, είναι προφανές ότι, όταν θα ξεκινήσουν τα παραπάνω, τα σημερινά ποσοστά θα αυξηθούν προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος. Κατά συνέπεια, ο Μητσοτάκης, που ξέρει να κάνει εκλογές, έχει ως βασικό στόχο ένα υψηλό αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη, που θα αποτελέσει τον βατήρα για να επιτευχθεί η εκτίναξη στη δεύτερη.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 3 Δεκεμβρίου 2022.

Προηγούμενο άρθροEgnatia Aviation: Ανοίγει φτερά το Lydia Aerodrome στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιάννη Ιακωβίδη, για το σχέδιο Πόλης Περιγιαλίου