Ο κόμβος Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Καβάλας αναμένεται να συνδεθεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αφορμή η πρόθεση του ΔΙΠΑΕ να καταργήσει το Τμήμα Φυσικής όπως υπογράμμισε ο κοσμήτορας κ. Θανάσης Μητρόπουλος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «την Τετάρτη έγινε μια γενική συνέλευση της σχολής Θετικών Επιστημών και συζητήσαμε το θέμα της πρότασης για κατάργηση του Τμήματος Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι το τμήμα αυτό έχει καλή προοπτική, έχει βάλει καινούργια πράγματα μέσα, απλώς δεν έχει προλάβει ακόμη να τα αναδείξει και υπό αυτήν την έννοια κακώς προτείνεται η κατάργησή του. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι εκτός των άλλων πρέπει να διερευνήσουμε και να εξετάσουμε το κατά πόσο η σχολή μας θα μπορούσε να ενταχθεί και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».

ΠΡΟΤΑΣΗ

Πρόσθεσε ότι «το ίδιο το Δημοκρίτειο πριν μια βδομάδα έστειλε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας που έλεγε ότι εμείς επιθυμούμε να είμαστε ένα ενιαίο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το δεύτερο είναι ότι με την ένταξη της φυσικομαθηματικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, το πανεπιστήμιο αυτό ολοκληρώνεται, έχει και τα 7 επιστημονικά πεδία που προτείνει το πρωτόκολλο της UNESCO κι έτσι θα γίνει το ισχυρότερο περιφερειακό πανεπιστήμιο σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια κατάσταση win- win που θα την εξετάσουμε από βδομάδα. Θα έρθουμε σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου, να δούμε πώς θα προχωρήσει.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Διαπιστώσαμε μέσα στην πρόταση που έγινε για την κατάργηση του τμήματος Φυσικής ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων μας από τη Θεσσαλονίκη, ψήφισαν υπέρ, ενώ εμείς από την Καβάλα δεν ψηφίσαμε κάτι τέτοιο για τα αντίστοιχα τμήματά τους. Νομίζουμε ότι είναι χονδροειδής η πρόταση, είναι ένα προκάλυμμα για να συρρικνωθεί η σχολή μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξυγίανση του χώρου όταν πάνε να καταργήσουν μία σχολή καθαρόαιμα επιστημονική, ενώ διατηρείς τη σχολή ένδυσης στο Κιλκίς που έχει μηδέν καθηγητές και οι ίδιοι εκεί αναγνωρίζουν ότι δεν είναι πανεπιστημιακή η σχολή».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Πρόσθεσε ότι «το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να λειτουργεί σαν ένα άθροισμα κόμβων. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαίο γιατί δεν δημιουργήθηκε σαν ενιαίο, είναι ένα άθροισμα τριών ανώτατων ιδρυμάτων. Επομένως η προσπάθεια να λειτουργήσει σαν ενιαίο ίδρυμα είναι σαν να θέλεις να λειτουργείς άτομο με τρία κεφάλια. Η λογική είναι ότι θα πρέπει σιγά- σιγά να μείνει ένα κεφάλι. Αντίθετα, αν λειτουργούσε ομοσπονδιακά δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι θέμα δευτερολέπτων να γίνει έτσι. Είναι κάτι που προβλέφθηκε από τις τελευταίες δύο κυβερνήσεις. Απλώς δεν θέλουν να γίνει και το ερώτημα είναι γιατί».

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, αποχαιρέτησε τον Διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διεύθυνσης Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αρχιπλοίαρχο, Σπύρο Ευαγγελίδη
Επόμενο άρθροΣε πέντε φάσεις, με αφετηρία την οδό Κασσάνδρου, θα πραγματοποιηθεί το έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη