Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση και η λύση της είναι ένα… «κατόρθωμα».

Οι λάτρεις των παζλ “βασανίζονται” με αυτή την οπτική ψευδαίσθηση που αψηφά τη φυσική, στην οποία φαίνονται να περιστρέφονται κύβοι γραφικής ύλης. Το τέχνασμα έγινε viral για πρώτη φορά στο Twitter το 2020 – οπότε τράβηξε το βλέμμα του αφεντικού της Tesla, Έλον Μασκ. Η τετράγωνη, δυναμική εικόνα επανήλθε εν μέσω της τρέχουσας τρέλας και του μεγάλου ενδιαφέροντος για ανάλογα παζλ στο διαδίκτυο.

[Προειδοποίηση: Spoilers παρακάτω]

Το οπτικό παζλ δείχνει δύο κύβους να κάθονται στη θέση τους. Ωστόσο, όταν ο θεατής κάνει κλικ στα σχήματα, η οθόνη αναβοσβήνει και φαίνεται σαν να περιστρέφονται σαν κύβοι ντίσκο. Αλλά εδώ είναι η “παγίδα”: τα κουτιά ήταν πραγματικά στατικά όλη την ώρα.

Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica, η ψευδαίσθηση προκαλείται από μια αρχή αντίληψης που ονομάζεται φαινόμενο phi, μια «ψευδαίσθηση κίνησης» που δημιουργείται όταν ένα ζευγάρι ακίνητα αντικείμενα τοποθετούνται δίπλα-δίπλα και φωτίζονται γρήγορα. Δυστυχώς, ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτό το τέχνασμα είναι ακόμη ασαφής, γράφει η New World Encyclopedia. Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στους τρόπους επικοινωνίας του εγκεφάλου και των οπτικών νεύρων.

Ωστόσο, η ψευδαίσθηση έχει προκαλέσει σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και όχι μόνο μεταξύ των απλών ανθρώπων… Ακόμη και ο Elon Musk εντυπωσιάστηκε και απάντησε “Wow” σε ένα tweet που περιγράφει λεπτομερώς την ψευδαίσθηση του 2020.

Υπήρξαν επίσης πολλές παραλλαγές στο τέχνασμα του κινούμενου κύβου, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε τον Μάιο από τον Ιάπωνα λάτρη της ψευδαίσθησης, Jagarikin. Σε αυτό, η ψευδαίσθηση της κίνησης δημιουργείται από το γεγονός ότι βρίσκονται σε έναν ασπρόμαυρο κύκλο.

Προηγούμενο άρθροΟ Ν. Παναγιωτόπουλος στο Συνέδριο Εφέδρων Αξιωματικών
Επόμενο άρθροΚοινωνικός Τουρισμός για συνταξιούχους: Τελευταία ημέρα για τις ενστάσεις – Πώς θα τις κάνετε