img_1155-1.jpeg
Η χθεσινή άφιξη περισσοτέρων των 1.000 προσφύγων στο λιμάνι της Καβάλας, δεδομένης της κατάστασης των κλειστών συνόρων, απέδειξε δυστυχώς αυτό που όλοι φοβόμασταν: την παντελή έλλειψη κάθε σχεδιασμού από πλευράς του κρατικού μηχανισμού, που να διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα οι άνθρωποι αυτοί χρειαστεί να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. 

Υπήρξαμε εχθές μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης, όπου οικογένειες με παιδιά, νέοι, γέροι, ανάπηροι, φορτώθηκαν σε λεωφορεία χωρίς κανέναν προορισμό! Με την αγωνία και την αβεβαιότητα έκδηλη στα βλέμματα τους και με τις φήμες να οργιάζουν ότι θα εγκαταλειφθούν καταμεσής της Εγνατίας οδού, ή, στην καλύτερη περίπτωση, ότι θα παραμείνουν φρουρούμενοι μέσα στα λεωφορεία! Το «βλέποντας και κάνοντας», ο μοναδικός τρόπος που γνωρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την αντιμετώπιση κρίσεων, έχει αναχθεί σε εθνική στρατηγική πολιτική. Έχει δηλητηριάσει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και μας έχει οδηγήσει όλους, έλληνες και μετανάστες, στα όρια της απόγνωσης.

 

Η λύση που βρέθηκε για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, στο κλειστό κολυμβητήριο, θα έπρεπε να είχε επιλεγεί από την πρώτη στιγμή από τη δημοτική αρχή και τους τοπικούς άρχοντες και όχι να βρεθούν απροετοίμαστοι και ξεπερασμένοι από τα γεγονότα που όλοι έβλεπαν να έρχονται. Η αδράνεια και η μετάθεση ευθυνών είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη όλοι να υπερβούμε τις δυνάμεις μας και να αναμετρηθούμε με τις αξίες μας, τον ανθρωπισμό μας και την ιστορία μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσφυγιά και την μετανάστευση. Η δημοτική αρχή, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Μητρόπολη και όλοι οι φορείς καλούνται άμεσα να δημιουργήσουν δομές φιλοξενίας, αξιοποιώντας χώρους, εξοπλισμό και – κυρίως – όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό που κινητοποιήθηκε στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της προσφοράς και που κάποια στιγμή βρέθηκε ακόμη και να στοχοποιείται και να απαξιώνεται.

 

Η ΛΑΕ Καβάλας με όλες της τις δυνάμεις θα συνδράμει σ’ αυτήν την προσπάθεια και καλούμε όλη την κοινωνία, ανελλιπώς πια, κάθε Τετάρτη και Σάββατο στο λιμάνι της Καβάλας για να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, το άνοιγμα των συνόρων και την δημιουργία ασφαλών διόδων των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού τους. Ενάντια στην φασιστική Ευρώπη-φρούριο, τα τείχη που υψώνει και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους εμπλέκεται, που γεννούν τους πρόσφυγες, οφείλουμε να προτάξουμε την αλληλεγγύη μας αλλά και ένα πολιτικό σχέδιο ώστε η χώρα να μη γίνει αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας.

Προηγούμενο άρθροΕπ’ αόριστον αποκλεισμός για φορτηγά στο τελωνείο της Εξοχής – Ανοιχτός ο Προμαχώνας
Επόμενο άρθροΕγκαίνια δύο αυτόνομων κατοικιών θα πραγματοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι, στο χώρο του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας