Η Καβάλα συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στην διαδικασία σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου προμηθειών για τον Δήμο και η προσπάθεια αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον της Ευρώπης, καθώς αποτελεί μια καινοτόμα προσέγγιση που ενδιαφέρει πολλές άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Συγκεκριμένα, η πόλη μας αποτέλεσε μια από τις καλές πρακτικές που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη της Urban Agenda for EU Partnership on Public Procurement (Σύμπραξη της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις). Μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν συνολικά 14 ευρωπαϊκές πόλεις και συνέβαλαν σε αυτήν παρέχοντας στοιχεία σχετικά με τις αλλαγές και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στις δημόσιες συμβάσεις από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα.
Οι πόλεις που συνέβαλαν στην έρευνα, περιλαμβάνουν και μέλη του πετυχημένου δικτύου “Making Spend Matter” στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Καβάλας και ήταν οι παρακάτω:
- Bistrița (Ρουμανία)
- Καβάλα (Ελλάδα)
- Koszalin (Πολωνία)
- Παμπλόνα (Ισπανία)
- Schaerbeek (Βέλγιο)
- Vila Nova de Famalicão (Πορτογαλία)
- Haarlem (Κάτω Χώρες)
- Vantaa (Φινλανδία)
- Gabrovo (Βουλγαρία)
- Μόναχο (Γερμανία)
- Τορίνο (Ιταλία)
- Larvik (Νορβηγία)
- Ταλίν (Εσθονία)
- Παλέρμο (Ιταλία) ————————–Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι και στόχος ήταν να εξετάσει σε ποιο βαθμό οι ευρωπαϊκές πόλεις άλλαξαν την προσέγγισή τους στις δημόσιες συμβάσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
Υπό το πρίσμα αυτό, εξετάστηκε κατά πόσον οι πόλεις συνδέουν τις διαδικασίες των δημοσίων διαγωνισμών με ευρύτερες κοινωνικές, υγειονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσέγγισης που αποσκοπεί στην οικονομική ανάκαμψη.
Οι περιπτωσιολογικές μελέτες περιγράφουν τις τάσεις στις δημόσιες συμβάσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και εξετάζουν τις πιθανές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν και στην μετά-COVID-19 εποχή.
Προσφέρουν πληροφορίες για το πώς οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τάσεις για να καταστήσουν τις δημόσιες συμβάσεις πιο «πράσινες», πιο βιώσιμες και τέτοιες που να εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Με αυτόν τον τρόπο, οι μελέτες περίπτωσης, συμπεριλαμβανομένου αυτής της Καβάλας, αποτελέσαν τη βάση εργασίας της Urban Agenda και αναλύθηκαν οι τρόποι με τους οποίος τα κράτη μέλη της ΕΕ και συγκεκριμένα οι συμμετέχουσες πόλεις, ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις του COVID-19 στις δημόσιες συμβάσεις.
Επιπλέον, οι περιπτωσιολογικές μελέτες έδειξαν πώς οι πόλεις συνέδεσαν τις καινούργιες διαδικασίες προμηθειών με τη δημιουργία ενός νέου τύπου οικονομίας, ο οποίος είναι κοινωνικά υπεύθυνος και περιβαλλοντικά φιλικός, σεβόμενος την δέσμευση των πόλεων για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Κατά την προκαταρκτική έρευνα, εντοπίστηκαν διάφορες αλλαγές που επήλθαν ως αποτέλεσμα του COVID19. Η έρευνα αυτή υπέδειξε τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν και οι οποίες είναι τόσο κοινωνικές όσο και περιβαλλοντικές και οικονομικές.Για παράδειγμα, πολλές από τις προκλήσεις που αναφέρθηκαν και αναλύθηκαν σχετίζονται με τις διαδικασίες υποβολής προσφορών ή τις αλλαγές στις βάσεις των προμηθευτών.
Περισσότερες πληροφορίες για την Urban Agenda for EU Partnership on Public Procurement (Σύμπραξη της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις) και την εν λόγω έρευνα μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.
https://futurium.ec.europa.eu/en/urban-agenda/public-procurement