Μία πολύ όμορφη μουσική εκδήλωση, με αφορμή την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων και πρωτοβουλία της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου 2024, στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας.
Την εν λόγω εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας (Δράμα, Νάουσα, Χαλκιδική, Νάξο, Θράκη), καθώς και από την Αρχαία Ελλάδα, παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλεξάνδρος Ιωσηφίδης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνος Πεφάνης και πλήθος κόσμου.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας Υποστράτηγος, Ηλίας Κωστάκης, απένειμε τιμητικές στον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Φώτη Κουτσοθόδωρο, στην Υποδιευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, Σοφία Παλαιολόγου, στον καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου, Μανώλη Παργεντάκη και στον γλύπτη, Οδυσσέα Τοσουνίδη, ο οποίος φιλοτέχνησε το έμβλημα της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας, συνδυάζοντας το με το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες), ένα από τα πιο γνωστά τοπόσημα της Καβάλας.
ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ
ΤΗΣ ΧΧ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
Το έμβλημα της Μεραρχίας, απεικονίζει έναν τοξοβόλο Κένταυρο. Το σώμα του αλόγου συμβολίζει το άρμα, ενώ το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή. Στην κορυφή του θυρεού, υπάρχει το ρητό ΥΠΟ ΣΚΙΗ (υπό σκιά), φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη Διηνέκη.
Ο Διηνέκης ήταν ένας από τους 300 Σπαρτιάτες, που έλαβαν μέρος στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., υπό τον βασιλιά Λεωνίδα. Ο Σπαρτιάτης οπλίτης, έμεινε γνωστός εξαιτίας της απάντησης του «καλύτερα, θα πολεμήσουμε υπό σκιά», όταν κάποιος παρατήρησε, ότι οι Πέρσες είναι τόσοι πολλοί, ώστε τα βέλη τους θα σκέπαζαν τον ήλιο.
Η φράση αυτή, που έμελλε να γίνει συνώνυμη της ανδρείας, της τόλμης και της περιφρόνησης του θανάτου, αναγράφεται πάνω στον θυρεό της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας και συμβολίζει το ύψιστο ιδανικό των Ελλήνων για την πατρίδα τους.