Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες που προκάλεσαν μόλυνση του εδάφους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρη Μυστακίδη αν μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορεί να γίνει η εξυγίανση του εδάφους.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «πέρα από την οικονομική ζημιά και τον κίνδυνο που έχουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους, κάποια από τα προβλήματα θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τη Θεσσαλία. Κάποια από αυτά μακροχρόνια. Είχαμε πει κάποια πράγματα και δυστυχώς δεν ήμασταν υπερβολικοί. Σε κάποια από τα προβλήματα η μόνη λύση είναι η πρόληψη. Όταν μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας δεν υπάρχει τρόπος εξυγίανσης. Δεν υπάρχει ούτε θεωρητικά κάποιος τρόπος. Όταν θα φύγουν στον υπόγειο ορίζοντα, ακόμη και στα εδάφη, κάποιες ουσίες θα προκαλέσουν προβλήματα είτε στις καλλιέργειες, είτε στο νερό που θα το πιουν τα ζωντανά, είτε ακόμη και για την ύδρευση. Χρειάζονται εκεί μεγάλες ποσότητες νερού».
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Πρόσθεσε ότι «αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν τους κατοίκους και πολύ περισσότερο την Πολιτεία τους επόμενους μήνες και χρόνια. Πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, μια σοβαρή δουλειά. Επιτέλους θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι φωνές και οι τεκμηριωμένες απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, αν θέλουμε να προλαβαίνουμε αυτά τα ζητήματα. Αν όχι, πηγαίνουμε κι όπου βγει. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο και κάποια στιγμή θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει η ελληνική Πολιτεία. Φυσικά και οι πολίτες που κατοικούν εκεί και όχι μόνο εκεί. Θα πρέπει να γίνει ένα παράδειγμα προς αποφυγή και για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας αυτό που τραβάνε και θα τραβήξουν οι τοπικές κοινωνίες στη Θεσσαλία. Αλλά και για της Ευρώπης. Οι καταστροφές αυτές ήταν πρώτο θέμα πανευρωπαϊκά για πολλές μέρες και ακόμη είναι».
Ζαφείρης Μυστακίδης: Επιτέλους θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι φωνές και οι τεκμηριωμένες απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, αν θέλουμε να προλαβαίνουμε τα ζητήματα των καταστροφών
Δημοφιλείς κατηγορίες