Με το πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη συναντήθηκαν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης στην Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε πως του έθεσαν θέματα ενεργειακά αλλά και θέματα βελτίωσης των υποδομών. Επίσης τέθηκε το θέμα των πυλών εισόδου στην Νυμφαία και Κήπους για την διευκόλυνση των τουριστών.
Ο κ. Δέμπας δήλωσε ότι «ήταν μια καλή συνάντηση. Μας αφιέρωσε αρκετό χρόνο ο πρωθυπουργός, περίπου 1,5 ώρα. Ήταν μια συνάντηση με τους προέδρους των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης κι εκπροσώπους άλλων παραγωγικών φορέων, όπως του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ο πρωθυπουργός είχε τη διάθεση να ακούσει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας και για το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα αυτήν την οικονομική και την ενεργειακή κρίση.
Απ’ όλους μας υπήρχε τοποθέτηση για το ενεργειακό. Αναφέρθηκα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις που έχουν μικρότερη στήριξη, όπως των κατεψυγμένων αλιευμάτων ή αυτές που έχουν κατεψυγμένες ζύμες, έχουν πάνω από 32 kwat ενέργεια και είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό της επιδότησης. Θίξαμε, επίσης, θέματα για τον Αναπτυξιακό Νόμο και κυρίως για την περιοχή μας που οι επιχειρήσεις εξόρυξης μαρμάρου σ’ αυτήν τη φάση δεν είναι επιλέξιμες και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτό.
Επίσης, έγιναν συζητήσεις για τη βελτίωση των υποδομών. Βλέπουμε μεν, ότι το λιμάνι προχωράει και η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Καβάλας το ίδιο, αλλά σταθήκαμε, όπως και ο πρόεδρος του Έβρου, κ. Τοψίδης, στο κομμάτι για τις πύλες εισόδου. Δηλαδή για τους Κήπους και τη Νυμφαία, ότι θα πρέπει κι αυτές οι δύο να βελτιωθούν, να έχουν μια καλύτερη εικόνα για την προσβασιμότητα των τουριστών μας».
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Πρόσθεσε ότι «γενικά θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Ακουστήκαν αρκετές προτάσεις, παραδόθηκαν υπομνήματα στον πρωθυπουργό και όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι το επόμενο χρονικό διάστημα η μεγάλη συζήτηση θα είναι το ενεργειακό κόστος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι γίνονται προσπάθειες και σε επίπεδο Ευρώπης, αυτό το περιβόητο πλαφόν στο κόστος του φυσικού αερίου ή η απεξάρτηση στο χρηματιστήριο αξιών της ενέργειας από το φυσικό αέριο, όπως έκαναν ήδη η Πορτογαλία και η Ισπανία, προκειμένου να δούμε δραστικές μειώσεις στο κόστος της ενέργειας. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, το ίδιο και το κλιμάκιο της κυβέρνησης και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, ότι αυτό το ενεργειακό κόστος πραγματικά εξελίσσεται σε μεγάλο βραχνά. Έχει επηρεάσει τον πληθωρισμό, έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά. Βλέπουμε τον πληθωρισμό στο 11% που σημαίνει ότι μειώνεται η αγοραστική δύναμη και είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει το επόμενο τρίμηνο να αντιμετωπιστεί.
Είμαστε αισιόδοξοι. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν άνοιξε 100% τα χαρτιά του, περιμένει να ανακοινώσει τα μέτρα το επόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ. Ήταν, πάντως, σαφής ότι η στήριξη θα συνεχιστεί όσο υπάρχει η κρίση, προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τα μέτρα που θα εξαγγελθούν».