Ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, Τρίτη 17 Μαΐου 2022, ο κύκλος των εργαστηρίων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καβάλας με θέμα ΄΄Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας΄΄», που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και ο Δήμος Καβάλας.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο εργαστήριο της θεματικής, όπου σε πρώτη φάση έγινε η παρουσίαση των βασικών εννοιών και στόχων του και αναλύθηκαν οι έννοιες που αποτελούν το ευρύτερο πλαίσιο για τον σχεδιασμό των γειτονιών των πόλεων, όπως οι πράσινες και οι σχολικές διαδρομές. Στο ίδιο πλαίσιο, αποσαφηνίστηκε και ο όρος placemaking που αφορά στην ενεργοποίηση δημόσιου χώρου, μέσα από τη συμμετοχή των πολιτών, που αποτελεί και βασική στόχευση των εν λόγω εργαστηρίων.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η περιήγηση των συμμετεχόντων στις περιοχές μελέτης των δύο θεματικών ενοτήτων α) Σχεδιάζοντας μια πράσινη διαδρομή στην Παλιά Πόλη και β) Σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, με προσανατολισμό στις επισημάνσεις των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης. Μετά το πέρας της περιήγησης, η πρώτη ομάδα κατέληξε στην Παλιά Μουσική και η δεύτερη στη Μεγάλη Λέσχη, όπου συζητήθηκαν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της εκάστοτε περιοχής παρέμβασης, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού και placemaking.

Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν και χθες, Τρίτη 17 Μαΐου, μέσω των οποίων αναδείχθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των έργων ΣΒΑΑ και ΣΒΑΚ του Δήμου Καβάλας. Η δεύτερη ημέρα των εργαστηριών επικεντρώθηκε στη συνδιαμόρφωση ιδεών και προτάσεων των πολιτών για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στις περιοχές παρέμβασης και τρόπων συμβολής των πολιτών σε αυτές, καθώς και στην καταγραφή προτεραιοτήτων για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας και σε άλλες γειτονιές.

Επί της ουσίας, πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση προτάσεων, σκέψεων και ιδεών με επίκεντρο τον δημόσιο χώρο, με βασικό άξονα την αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης. Απώτερος στόχος των εργαστηρίων είναι η ανάδειξη διαφορετικών απόψεων πολιτών που δραστηριοποιούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο αστικό περιβάλλον, η προβολή των δυνατοτήτων των συνεργασιών, της ανταλλαγής γνώσης, της αμοιβαίας μάθησης και των αποτελεσμάτων που μπορούν προκύψουν από τη δημιουργική κριτική και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης.

Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα https://www.urbankavala.gr/ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας https://www.facebook.com/urbankavala.gr/ και https://www.instagram.com/urbankavala.gr/.

Τα εργαστήρια αποτελούν παραδοτέο της πράξης «Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας», υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Προηγούμενο άρθροΧρηματοδότηση 248.000 € για ηλεκτροκίνητα ποδήλατα στο Δήμο Παγγαίου
Επόμενο άρθροΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Καπιτώλιο