Αποφασισμένη να τηρήσει τη δέσμευσή της ότι αποκλείεται να εφαρμοστεί ξανά ένα γενικευμένο lockdown είναι η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο που θα αφορά περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους , οι οποίοι άλλωστε ευθύνονται για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί και για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στις 15:00 θα ανακοινωθούν τα νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος διευκρίνισε πως στις 10:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση των εμβολιασμένων θα επανέλθει η κανονικότητα, ενώ στους μεικτούς χώρους θα παραμείνουν τα μέτρα.

Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πάντως πως στους χώρους όπου θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο.

«Στους χώρους που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρξει μία κανονικότητα. Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κοροναϊός. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα προσπαθήσουμε να τα απλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να υπάρξουν περεταίρω πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Δεν είναι φιλοσοφία πως κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι όχι», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

Τι θα ισχύσει

Τα νέα μέτρα κανονικότητας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ο στόχος είναι η διατήρηση της κανονικότητας στις ζωές των εμβολιασμένων. Έτσι, αναμένεται να δούμε την επιστροφή του χορού και της μουσικής στα κλαμπ και άλλα κέντρα διασκέδασης, αλλά μόνο για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν το πιστοποιητικό του εμβολιασμού.

Στους κλειστούς χώρους των μπαρ, των κέντρων διασκέδασης και της εστίασης, αναμένεται να μην υπάρχει κανένας περιορισμός για τους εμβολιασμένους. Δηλαδή θα μπαίνουμε χωρίς μάσκα, δεν θα υπάρχει περιορισμός στα τετραγωνικά, δεν θα απαγορεύονται οι όρθιοι, δεν θα απαγορεύεται η μουσική -και κατ’ επέκταση ο χορός.

Τα παραπάνω θα ισχύουν για τους εμβολιασμένους ακόμα και στις κόκκινες περιοχές, όπως π.χ. η Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε κατάσταση μίνι lockdown.

Λαζανάς: Χρειάζονται μέτρα ώστε να μειωθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων και τους εμβολιασμούς μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Διευθυντής – Υπεύθυνος Λοιμωξιολόγος Oμίλου ΙΑΣΩ Μάριος Λαζανάς.

Όπως είπε, η επιτροπή σήμερα το πρωί έχει συνεδρίαση, στην οποία θα συζητηθούν οι ελευθερίες των εμβολιασμένων. Ο κ. Λαζανάς τόνισε, ωστόσο, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να μειωθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Διευκρίνισε, δε, ότι πρέπει να δοθεί ελευθερία, τέτοια που να μην διαταράσσει τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται παντού έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε καταθέσεις φοιτητών σε σχολές της Αθήνας όπου δεν γίνονται έλεγχοι.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε ο κ. Λαζανάς, είναι τα μοναστήρια στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σημειώνεται πίεση στις ΜΕΘ, με σχεδόν 100% πληρότητα.

«Ο κόσμος επηρεάζεται από τους ιερείς. Λένε πως το εμβόλιο έχει στοιχεία του σατανά», ανέφερε.

Τέλος, επεσήμανε πως οι εμβολιασμοί είναι το μόνο μέτρο πρόληψης για να μην έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία, να μην έχουμε θανάτους και να σωθεί και η οικονομία μας.

Αποκλείεται ένα νέο γενικό lockdown

Απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση νέου γενικού lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσει και πως οι εμβολιασμένοι πολίτες «δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια που να αντιστοιχούν στην συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια να θωρακιστεί η χώρα έναντι του κοροναϊού».

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τάχθηκε υπέρ των περισσότερων ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι που είναι προστατευμένοι έναντι του ιού πρέπει να ζουν φυσιολογικά και να μην περιορίζονται οι ελευθερίες τους και οι ανεμβολίαστοι να προστατεύονται επαρκώς για να μην καταλήγουν στη ΜΕΘ και «να συναντούν τον δημιουργό τους».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Έντονη κακοκαιρία – Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές
Επόμενο άρθροΑγιασμός για τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου Έβρου και φωταγώγηση του κτιρίου