«Αποκαλυπτήρια» με τη σχετική κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για το νέο πρόγραμμα για την με ποσά από 70 έως και 210 ευρώ τον μήνα. Μέσω του προγράμματος το κράτος καλύπτει μέρος των δόσεων των πλέον αδύναμων νοικοκυριών και επιπλέον «προστατεύει» την κύρια κατοικία. Οι «ευάλωτοι», εφόσον αποδείξουν την οικονομική τους αδυναμία αποφεύγουν τους πλειστηριασμούς.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Προστασία για ακίνητα που πρόκειται να βγουν στο «σφυρί» παρέχει το νέο πρόγραμμα, αλλά μόνον στην περίπτωση που συνιστούν την κύρια κατοικία ενός «ευάλωτου» νοικοκυριού.

Μόνον τότε μπορεί να μπει «φρένο» στην διαδικασία εφόσον ο ιδιοκτήτης προσκομίσει τις απαραίτητες βεβαιώσεις.

Πώς γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς τα νοικοκυριά

Ένα «ευάλωτο» νοικοκυριό με χρέη μπορεί να γλιτώσει τον πλειστηριασμό για ολόκληρο το 2022 και έως ότου συσταθεί ο περιβόητος φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Το Δημόσιο συνεισφέρει, στις δόσεις που είναι αναγκαίες, για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει από επισπεύδοντα πιστωτή κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, ή της διαδικασίας εκποίησης αυτής στο πλαίσιο της πτώχευσης.

Η επιδότηση παρέχεται μέχρι τη μεταβίβαση της κύριας κατοικίας στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης και για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τους δεκαπέντε (15) μήνες, όποιο από τα δύο γεγονότα προηγηθεί.

Η προθεσμία των δεκαπέντε (15) μηνών ξεκινά από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης. Με το πέρας των δεκαπέντε (15) μηνών, ή από τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, όποιο από τα δύο γεγονότα προηγηθεί, παύει αυτοδικαίως η συνεισφορά του Δημοσίου.

Η διαδικασία αίτησης για επίδομα έως 210 ευρώ τον μήνα

Η διαδικασία διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων, η οποία αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στην πλατφόρμα παρέχεται πρόσβαση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ).

Αρμόδια υπηρεσία για τη διαπίστωση της πλήρωσης των κριτηρίων που ισχύουν και την έγκριση της αίτησης, ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως:

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι υποβάλλουν αίτηση

Η υποβολή της αίτησης συνεπάγεται αυτοδίκαια την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων για τον έλεγχο της πλήρωσης των κριτηρίων.

Προηγούμενο άρθρο«Δεν πίστευα ότι θα πέθαινε, την είχα χτυπήσει κι άλλες φορές το ίδιο και δεν έπαθε κάτι» λέει κυνικά ο 23χρονος που σκότωσε τη γιαγιά του
Επόμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Δύο νεκροί έπειτα από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο