Αντιπροσωπεία της «Περιφερειακής Σύνθεσης» επισκέφτηκε τα χωριά του Παγγαίου τα οποία επλήγησαν από την χαλαζόπτωση του Σαββάτου. Αξίζει να τονισθεί πως η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση είναι η ισχυρότερη και η πλέον εκτεταμένη που έχει πλήξει τον Δ. Παγγαίου κατά τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Ως εκ τούτου κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα εντατικών καλλιεργειών με κυρίαρχες τα αμπέλια με επιτραπέζιες ποικιλίες, τα οινοστάφυλα και τις βρώσιμες ελιές.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η χαλαζόπτωση αυτή εκτός από το πλήγμα στην τοπική γεωργική παραγωγή και στην τοπική οικονομία, προκαλεί και μείζον ζήτημα στις ελληνικές εξαγωγές καθώς αγορές οι οποίες εφοδιαζόταν πχ με ελληνικά σταφύλια πλέον θα πρέπει να αναζητήσουν προϊόντα άλλων χωρών. Ενώ σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων οι παραγωγοί βρίσκονται στα όρια της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης λαμβανομένης υπόψη της πλήρους καταστροφής (100 %) αλλά και της ραγδαίας ανατίμησης όλων των συντελεστών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή (καύσιμα, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα κλπ).

Η αντιπροσωπεία της παράταξής μας επισκέφθηκε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές εντός της περιοχής που καταστράφηκε από το χαλάζι δηλαδή από τον Πλατανότοπο ως το Οφρύνιο και από τη Φωλιά ως την Κάρυανη. Ενώ παραβρέθηκαν και στην συγκέντρωση που έγινε στο Ποδοχώρι όπου παρόντες ήταν ο Υπουργός ΕΘ.Α. κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι δύο βουλευτές Ι. Πασχαλίδης & Μ. Λαζαρίδης και ο Δήμαρχος Παγγαίου.
Αντίθετα παταγώδης ήταν η απουσία της διοίκησης της Περιφέρειας διά του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη του αρμόδιου για τα αγροτικά θέματα. Επίσης δεν ήταν παρούσα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Καβάλας προφανώς και πάλι με ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας.

Καθώς οι ζημιές οι οποίες σημειώθηκαν στους ακάλυπτους αμπελώνες αγγίζει το 100%, όπως και στα οινοστάφυλα και στις επιτραπέζιες ελιές, η διοίκηση της Περιφέρειας και της ΠΕ Καβάλας οφείλουν πέρα από τις αυτονόητες διαπιστώσεις να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου οι άνθρωποι να αποζημιωθούν σε άμεσο χρόνο και με το πραγματικό ύψος της ζημιάς.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι αμπελουργοί της Καβάλας (πλην των ποικιλιών Crimson & Βικτώρια) δεν εισέπραξαν ως τώρα ενίσχυση της κατηγορίας de minimis, είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ουδέποτε έστειλε την απαραίτητη τεκμηρίωση των ζημιών πέραν μίας χλιαρής επιστολής.

Προηγούμενο άρθροΡήτρα αναπροσαρμογής: Καταργείται από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας – Τι αλλάζει από την 1η Αυγούστου
Επόμενο άρθροΧρήστος Παπαδόπουλος: Θα φύγει ο ιός μετά από χρόνια όμως, όταν θα αποκτήσει αρκετή ανοσία ο πληθυσμός