Με φόντο τις διεθνείς τιμές πετρελαίου που καλπάζουν το επίδομα θέρμανσης θα παραμείνει όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ στα ίδια. Αυτό που φαίνεται πως δεν θα ισχύσει φέτος είναι ο διπλασιασμός του επιδόματος στην περίπτωση που κάποιος εγκατέλειπε το φυσικό αέριο και κατέφευγε στο πετρέλαιο.

Για την επιδότηση στην αντλία ο Πρωθυπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του και όπως όλα δείχνουν η σχετική απόφαση θα ληφθεί αναλόγως των διακυμάνσεων των τιμών και φυσικά των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 800 ευρώ, με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο και τέτοιες θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Πρόκειται για περιοχές όπως η Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α.

Το επίδομα για κάθε δικαιούχο υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Με βάση τα περυσινά δεδομένα ωστόσο τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το δικαιούνται εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.
Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Προηγούμενο άρθροΕξακολουθεί να υπάρχει τουριστική κίνηση στη Θάσο
Επόμενο άρθροΛιβύη – Reuters: Τέσσερις Έλληνες νεκροί στο τροχαίο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας