Γράμμα κενό η πρόταση – πρόσκληση του Χουλουσί Ακάρ για επανέναρξη, άμεσα, των ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας;

Η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική για το αν πραγματικά υπάρχει διάθεση από την Τουρκία για επανεκκίνηση του διαλόγου με ουσιαστικό περιεχόμενο ή αν εντάσσεται σε ένα σχεδιασμό της Άγκυρας να φανεί το “καλό και πρόθυμο παιδί” σε συμμάχους και εταίρους, οι οποίοι πιέζουν τον Ερντογάν να επανέλθει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και να μην υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Εκφράσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες” δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ‘Άμυνας στη συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Παναγιωτόπουλο στις Βρυξέλλες.

“Όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας καθίσταται ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας” το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αποστείλει την σχετική πρόσκληση από την επισπεύδουσα Άγκυρα για νέο κύκλο διαλόγου με την Ελλάδα.

Άλλα λέει ο Ακάρ, άλλα τα μηνύματα από τον Ερντογάν

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν περάσει ένα 24ωρο από το αίτημα Ακάρ για επανέναρξη των Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), τα οποία είχαν διακοπεί πριν από μήνες με ευθύνη της Τουρκίας, ο Ερντογάν επιμένει στην εμπρηστική και προκλητική ρητορική του.

“Εμείς, εφόσον φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τα μέτρα μας, αυτά δεν μας φοβίζουν. Εκείνος (ο Κ. Μητσοτάκης) ας το σκεφτεί. Το ότι μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, αυτό είναι κάτι ξεχωριστό. Η ημερομηνία θα καταγραφεί. Όμως εδώ δεν δίνεις ημερομηνία. Μπορεί να συζητηθεί πού, τι θα γίνει, πότε θα γίνει;” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, επιμένοντας στις απειλές κατά της Ελλάδας.

Σε ανοιχτή γραμμή οι υπουργοί Άμυνας;

Στα θετικά της συνάντησης Ακάρ – Παναγιωτόπουλου η συμφωνία των δύο πλευρών να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ζήτησε από τον ‘Έλληνα ομόλογο του να έχει ανοιχτό το τηλέφωνο του, κάτι με το οποίο συμφώνησε ευθύς αμέσως ο κ. Παναγιωτόπουλος.

“Τα νταηλίκια Ερντογάν στην περιοχή με τον κίνδυνο ακόμη κι ενός ατυχήματος, καθιστούν αναγκαίο να υπάρχει “κόκκινο τηλέφωνο” μεταξύ μας” επισημαίνει παράγοντας της κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθροΤουρκία: 15 εγκλωβισμένοι στο ανθρακωρυχείο – Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για τη Διεθνή Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού