Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο με τις συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες για εκατομμύρια πολίτες.

Η Ε.Ε. μετά από μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία είναι αποφασισμένη έστω και με καθυστέρηση για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και αερίου θέλοντας με αυτό τον τρόπο να πιέσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Gazprom που επικαλείται τεχνικά προβλήματα και θα κρατήσει κλειστό – άγνωστο για πόσο – τον αγωγό Nord Strem 1 φέρνει την Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού. Μάλιστα κάνει λόγο για διαρροή λαδιού χωρίς να δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της βλάβης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη την ώρα που η Siemens υποστηρίζει ότι «τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου».

Ο Πούτιν θέλει να παγώσει την Ευρώπη ενόψει του χειμώνα που έρχεται με την ΕΕ να ψάχνει λύσεις.

ΗΠΑ: Η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια

Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την καθυστέρηση στην επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

«Δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία έκανε τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αμυνθεί σθεναρά, καθώς οι τιμές του στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα 14 φορές υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο προηγούμενων ετών. Παράλληλα, συμπαρέσυραν τις χονδρικές τιμές του ρεύματος σε υπερβολικά ύψη, λόγω του τρόπου που λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία που έβλεπαν επιφυλακτικά τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την αρχή της κρίσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ανέκρουσαν πρύμνα και υποστηρίζουν τα μέτρα αυτά. Η πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και η φορολόγηση των υπερκερδών, στην οποία έχει προχωρήσει ήδη η Ελλάδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως και η επιβολή κάποιας μορφής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Προηγούμενο άρθροΑνησυχία για την συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού—Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Επόμενο άρθροΣτη Θάσο Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών- Φωτογραφιές