Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία των εξοπλισμών με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ και το Μανώλη Κωστίδη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως οι ΗΠΑ δίνουν μαχητικά στην Ελλάδα, ιδρύουν βάσεις, αλλά στην Τουρκία επιβάλλουν κυρώσεις.

Απείλησε μάλιστα πως αν η Ουάσινγκτον δεν παραχωρήσει στην Άγκυρα τα F-16 τότε θα στραφεί σε άλλες λύσεις, εννοώντας τη Ρωσία ή και τη Γαλλία.

«Μεταξύ δυο φίλιων χωρών είναι πολύ λάθος με πολιτική προσέγγιση να επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία για το θέμα των F-16. Ο Μπάιντεν μου υποσχέθηκε την επίλυση του ζητήματος», είπε στην τηλεόραση του PBS, o Ερντογάν.

«Tι θα κάνουμε αν δεν καταφέρουμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε από τις ΗΠΑ όσον αφορά τα F-16; Θα φροντίσουμε τον εαυτό μας. Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Τουρκίας είναι να φροντίζει τον εαυτό της. Διαφορετικά, δεν έχουμε πρόβλημα με την Αμερική».

«Κανένας δε θα μου πει ποιον θα συναντώ»

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συνάντηση του με τον Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, εχθρούς των ΗΠΑ, λέγοντας πως «κανένας δεν θα μου πει ποιον θα συναντώ».

«Δεν ανήκουμε ούτε μόνο στη Δύση ούτε μόνο στην Ανατολή. Ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας γεωγραφικά ανήκει στα ανατολικά.Αναπόφευκτα, μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση να μπούμε σε διαφορετικές αναζητήσεις» είπε, ενώ για την ΕΕ τόνισε πως «θα μας κρατήσει για 52 χρόνια, δεν θα μας αφήσει να ενταχθούμε και μετά, θα πει “γιατί συναντηθήκατε με αυτόν, γιατί είδατε τον άλλον ;”. Θα συναντιέμαι και όταν κάνουμε αυτές τις συναντήσεις δεν θα είμαστε υπόλογοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το σημείο. Θα συναντηθώ και με τον Πούτιν και με τον Σι Τζινμπινγκ και με τον Μόντι».

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ: «Άκυρο» στον Τσίπρα από τους συνδικαλιστές – Το ραντεβού με τη ΓΣΕΕ, η μεσολάβηση της Μαριλίζας και οι ηχηρές απουσίες
Επόμενο άρθροΟ Βασίλης Τσιάντος στον εορτασμό των 100 ετών του Πανεπιστημίου Todor Kableshkov της Σόφιας