Στόχος της ΝΔ, η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στον μεσαίο χώρο και η αναχαίτιση της δυναμικής που εμφάνισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου τα μικρά κόμματα

thumbnail_nd_focus_group__1_
«Κάθε ψήφος μετράει». Αυτό φαίνεται να είναι το μότο στη Νέα Δημοκρατία, καθώς το κυνήγι της αυτοδυναμίας δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση. Μάλιστα, πηγές του κόμματος επιβεβαιώνουν πως η ενδελεχής τις προηγούμενες εβδομάδες ανάλυση και αποκωδικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τις επιμέρους εκλογικές στοχεύσεις του κόμματος τόσο σε ειδικότερα κοινά όσο και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες.

Τα focus groups

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», τα focus groups επιστρατεύτηκαν εκ νέου, προκειμένου να εντοπίσουν τα… «γαλάζια» κενά, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ειδικά ακροατήρια, αλλά και συγκεκριμένες περιοχές. Με αυτή τη λογική οριστικοποιήθηκαν, εξάλλου, τόσο οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και οι εξορμήσεις των πλέον προβεβλημένων στελεχών ανά την Ελλάδα.

Σε δύο ταμπλό

Ο μείζων στόχος είναι διττός: η διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στον μεσαίο χώρο και η εκ νέου επιβεβαίωση του θετικού ισοζυγίου ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται κεντρώοι και μετριοπαθείς, αλλά και η αναχαίτιση της δυναμικής, που εμφάνισαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου τα μικρά κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, τα οποία μπορεί να μην κατόρθωσαν να εισέλθουν στη Βουλή, περιόρισαν, όμως, τη δυνητική εκλογική επιρροή της.

Βόρεια Ελλάδα

Υπό αυτό το πρίσμα, το μικροσκόπιο της Πειραιώς στρέφεται αναπόδραστα στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί εκεί και εν προκειμένω σε συγκεκριμένους νομούς τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έχουν περιθώρια να βελτιωθούν, εξού και ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας, Γιάννης Μπρατάκος, έχει καλέσει τους κατά τόπους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ να εντείνουν την προεκλογική τους προσπάθεια.

Και, δεύτερον, σε συγκεκριμένους νομούς περί της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους κατεγράφη αξιοπρόσεκτη αύξηση των ποσοστών κομμάτων όπως η ΝΙΚΗ, που απειλούν με τυχόν είσοδό τους στη Βουλή να ανεβάσουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

Πρωτοκλασάτα στελέχη

Στη Βόρεια Ελλάδα, εξάλλου, θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες έως τις 25 Ιουνίου πλειάδα «γαλάζιων» πρωτοκλασάτων, που θα συμπληρώσουν τις προεδρικές περιοδείες σε Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε διάφορους νομούς πέριξ της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν προσεχώς οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης, Τάκης Θεοδωρικάκος και Βασίλης Κικίλιας, πρώην υπουργοί και στελέχη, που εκτιμάται ότι έχουν σημαντική διείσδυση σε πιο συντηρητικά κοινά, ως εκ τούτου μπορούν να πείσουν κομμάτι αυτού του ακροατηρίου να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία.

Ξεχωριστό, εξάλλου, συμβολισμό έχει και η επίσκεψη των τέως υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτοπούλου, αλλά και του υπερδραστήριου βουλευτή επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Δημήτρη Καιρίδη, στον ακριτικό Νομό του Έβρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», το πρόγραμμα των εξορμήσεών τους είναι προκαθορισμένο και πλήρως προσαρμοσμένο στα «μυστικά» του εκλογικού αποτελέσματος ανά χωριό και δήμο, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθούν τις κατά τόπους Μητροπόλεις, αλλά και συγκεκριμένα μοναστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την Πειραιώς επισημαίνουν πως στόχος είναι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και τα εν λόγω στελέχη να μιλήσουν αδιαμεσολάβητα με όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους, «να γίνει δουλειά στη μικροκλίμακα», όπως το έθετε εύστοχα έμπειρος κομματικός παράγοντας, προκειμένου να μην πριμοδοτηθούν εκ νέου υπερσυντηρητικοί κομματικοί σχηματισμοί.

Δημσιεύθηκε στην Απογευματινή

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: «Δεν είχε διαφορές με κανέναν, δεν ξέρουμε ποιος την σκότωσε», λέει ο ανιψιός της 68χρονης
Επόμενο άρθροΝέα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση αποκαλύπτει ο αδερφός της 68χρονης- Δεύτερη αυτοψία του ιατροδικαστή στον τόπο του εγκλήματος