Σε έναν μήνα από τώρα θα διεξαχθούν οι εκλογές 2023 , και συγκεκριμένα την 21η Μαΐου, με τον κρατικό μηχανισμό να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία προετοιμασίας.
Όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές, μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στην πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:
• είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης),
• είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμό σας.
Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες
Στους εκλογικούς καταλόγους έχουν ενσωματωθεί και οι ετεροδημότες που υπέβαλαν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αδύνατη πλεόν η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.
Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού – Βήμα βήμα η διαδικασία
Σε αυτές τις εθνικές εκλογές, όταν πραγματοποιηθούν, θα μπορέσουν να ψηφίσουν για πρώτη φορά από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Η διαδικασία εγγραφής στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους είναι σχετικά απλή, αφορά ωστόσο έναν περιορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού και όχι το σύνολο των αποδήμων, εξαιτίας των κριτηρίων που έχουν τεθεί τόσο από τη νομοθεσία όσο και από τις αποφάσεις εφαρμογής της.
Οπως ορίζει ο νόμος (4648/2019) που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς που τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 και των δύο προηγούμενων ετών, ακόμη κι αν η δήλωση είναι μηδενική. Προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι κάποιος έχει ζήσει στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία απαιτούνται συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα ως αποδεικτικά:
• Βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
• Βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.
Ωστόσο, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι κάτω των 30 ετών μπορούν να εγγραφούν στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους χωρίς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, εφόσον όμως έχει υποβάλει συγγενής α’ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Για να μπορέσει να εγγραφεί ο εκλογέας, θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή «apodimoi.gov.gr».
Η νομοθεσία ορίζει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι για τους Έλληνες του εξωτερικού κλείνουν δώδεκα ημέρες πριν από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών.