Το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας ανακοινώνει η ΝΔ τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας -το οποίο θα έχει τη σφραγίδα αποκλειστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη -αναμένεται να δημοσιοποιηθεί κοντά στην προκήρυξη των εκλογών, μετά τις 24 Απριλίου.

Τα χαρακτηριστικά των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων για τις επερχόμενες εκλογές, όπως σημειώνουν στελέχη της ΝΔ, θα είναι η ανανέωση, το άνοιγμα στο κέντρο, ενώ ισχυρή θα είναι και η γυναικεία παρουσία.

Όλος ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ έχει λάβει «θέσεις μάχης», με υπέρτατο στόχο την πρωτιά της κυβερνητικής παράταξης το βράδυ της 21ης Μαΐου, με ποσοστό που θα έχει μπροστά τον αριθμό «3» και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πήχυς μπαίνει στο 33%, ποσοστό που εκτιμούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο ότι θα διαμορφώσει τις συνθήκες για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής.

Ικανοποίηση για τα δημοκοπικά ευρήματα…

Με φανερή ικανοποίηση βλέπουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν τη ΝΔ να ανακτά τις χαμένες… δυνάμεις της, μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της κατά 1,3%, με την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος επίσης έχει κέρδη 0,7%- να διαμορφώνεται στις 5,3 μονάδες, ενώ στάσιμο παραμένει το ΠΑΣΟΚ.

Στα θετικά και η μείωση της αδιευκρίνιστης ψήφου στο 11,9% από το 14,9% που είχε μετρηθεί την εβδομάδα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Ο πήχυς για αυτοδυναμία στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, για να έχουμε κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη, απαιτείται το πρώτο κόμμα να λάβει το ποσοστό του 46,2%, και τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής να μετρηθούν στο 8%, όσο δηλαδή ήταν στις εκλογές του 2019.

Το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων» μαθηματικά αλλά και πολιτικά μοιάζει αδύναμο, ωστόσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πολιτική «τερατογένεση», όπως χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο.

Το ποσοστό για αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη

Ο Πρωθυπουργός πυκνώνει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα με βασικό πρόταγμα ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. συνδέεται με τη σταθερότητα στη χώρα.

Βάσει των σημερινών δημοσκοπικών συσχετισμών, αυτοδύναμη κυβέρνηση στη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα σχηματίσει το κόμμα που το ποσοστό του θα είναι κοντά στο 37%.

Υπό αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η ΝΔ ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στο να πείσουν τους πολίτες να δώσουν ισχυρή ψήφο από την πρώτη κάλπη για να πετύχει στη δεύτερη την αυτοδυναμία.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Εφόσον η κάλπη αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε η πολιτική ζωή γυρίζει άμεσα σε συνθήκες κανονικότητας.
Αν και στη δεύτερη κάλπη, οι πολίτες στείλουν μήνυμα για σχηματισμό… κυβέρνησης συνεργασίας, τότε θα ακολουθήσουν οι διερευνητικές εντολές και εφόσον βγει «λευκός καπνός», περίπου ως τα μέσα Ιουλίου η νέα κυβέρνηση θα έχει «πιάσει δουλειά».
Αν όμως, στη δεύτερη κάλπη είναι μικρό το ποσοστό που χωρίζει τη ΝΔ από τον στόχο της αυτοδυναμίας, τότε δεν αποκλείεται να στηθούν και τρίτες κάλπες. Μια εισήγηση, που είναι υπαρκτή από κάποιους συνεργάτες του στον Πρωθυπουργό, ωστόσο όλοι απεύχονται να μη χρειαστεί καν να συζητηθεί αυτό το ενδεχόμενο, ώστε ηχώρα να μη συρθεί σε περιπέτειες ως το φθινόπωρο.
Είναι χαρακτηριστική πάντως η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (Real fm), ότι αν οι πολίτες δεν δώσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης επιμείνει ότι για να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι άλλος και όχι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε… «δεν υπάρχει βάση για συζήτηση», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε η Ρένα Κουμιώτη
Επόμενο άρθροΔιεθνής διάκριση για τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Καβαλιώτη