Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Αποθήκη Δ, Λιμάνι), την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022, με πρωτοβουλία της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και τη συμμετοχή του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).
Η ημερίδα είχε ως στόχο να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των τεσσάρων λιμανιών του βορειοελλαδικού τόξου και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης τους, μέσα από την προώθηση συνεργασιών, συνεργειών και δικτυώσεων.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών / αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου.
Στην πρώτη θεματική της ημερίδας με τίτλο «Ο Αναπτυξιακός Ρόλος της Εγνατίας των Λιμένων», συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Ιωάννης Λώλος αντίστοιχα.
Στη δεύτερη θεματική με τίτλο «Ο Γεωστρατηγικός Ρόλος της Εγνατίας των Λιμένων», πήραν το λόγο ο Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης και ο Πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μουριάδης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές της ημερίδας για την πρωτοβουλία και την επιλογή ενός τόσο σημαντικού αναπτυξιακού θέματος, με ποικίλες προεκτάσεις σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και γεωπολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε ότι “τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, δημιουργούν τον νοητό άξονα της λιμενικής Εγνατίας”, ενώ ακολούθως επισήμανε πως “είναι προφανές ότι με την ολοκλήρωση όλων των προγραμματιζόμενων υποδομών και με την ανάπτυξη συμπληρωματικοτήτων και συνεργειών μεταξύ τους, οι συγκεκριμένοι αστικοί πόλοι θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως υπερτοπικοί αναπτυξιακοί κόμβοι γενικότερα, αλλά και ως κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών ειδικότερα”.
Ο Δήμαρχος Καβάλας τόνισε επίσης πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Δήμοι δε διαχειρίζονται τις λιμενικές υποδομές και τις χερσαίες ζώνες των λιμένων, περιλαμβάνει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη των υποστηρικτικών λιμενικών λειτουργιών, με στόχο τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος.
Εν συνέχεια, αναφέρθηκε τόσο στην εμπορική δραστηριότητα και δη στην εξαγωγή του καπνού που αναπτύχθηκε στην Καβάλα από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, όσο και στην κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων της πόλης από τη δεκαετία του ’30, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα έργα που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο.
Ο κ. Μουριάδης, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζει η Καβάλα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “αποτελεί βασική πύλη για ένα μεγάλο τμήμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φιλοξενεί την έδρα της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, διαθέτει σημαντικό πρωτογενή και τριτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή, υπηρεσίες, τουρισμός), λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας, διαθέτει δυναμικό αλιευτικό κλάδο και αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο και την ύπαρξη του σημαντικού πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού της αποθέματος, όπως τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, που είναι Μνημείο ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO, το Βαπτιστήριο της Λυδίας, την Παλιά Πόλη, το πλήθος οθωμανικών και βυζαντινών μνημείων και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου”.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρετήρησε πως “η βιώσιμη ανάπτυξη της Καβάλας, η εύρυθμη λειτουργία της και η ανέλιξή της στην παγκόσμια αστική ιεραρχία, περνάει μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων και τη συνεισφορά του καθενός στο μέτρο που του αναλογεί” και πρόσθεσε “χαρακτηριστικά σας αναφέρω κάποια από τα project που υλοποιεί ή προγραμματίζει ο Δήμος:
Ανάπλαση τμήματος χερσαίας ζώνης λιμένα Απόστολος Παύλος στη γωνία των οδών Εθνικής Αντίστασης και Αβέρωφ (με π/υ: 887.000€) – Υλοποιείται με Προγραμματική Σύμβαση με τον ΟΛΚ ΑΕ.
Επέκταση δικτυών ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών – Επιστρώσεις στον προσήνεμο μόλο του κεντρικού λιμένα Καβάλας (π/υ: 1.250.000€). – Έργο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας που υλοποιείται με Προγραμματική μεταξύ ΟΛΚ ΑΕ και ΠΕ Καβάλας.
Διερεύνηση σκοπιμότητας δημιουργίας μαρίνας και ανάπλασης θαλασσίου μετώπου. Αξιολόγηση πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων στη λειτουργία της πόλης. – Σε συνεργασία με τον ΟΛΚ ΑΕ.
Το παρόν και το μέλλον της Κρουαζιέρας στην Καβάλα (Μελέτη-Έρευνα-Δράσεις Δημοσιότητας) – Σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο και τον ΟΛΚ ΑΕ.
Διερεύνηση δημιουργίας ενός HUB Καινοτομίας στα Γαλάζια Επαγγέλματα. Η Γαλάζια Ανάπτυξη αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. – Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής και τον ΟΛΚ ΑΕ.
Αναβάθμιση τουριστικής εμπειρίας με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών κρουαζιέρας, yachting και θαλάσσιου τουρισμού. Το συγκεκριμένο περιλαμβάνει μία πληθώρα δράσεων που έχουν υποβληθεί σε διάφορες προσκλήσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις smart cities”.
Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, συνοδευόταν από την επιστημονική συνεργάτιδα του, Έλενα Σαμουρκασίδου, η οποία είχε την ευθύνη για την παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων, αναφορικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης των λιμανιών της Καβάλας.