Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης κ. Στρατής Πλωμαρίτης ενέκρινε το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Καβάλας.

Το έργο αφορά την παραγωγή ενέργειας με ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) και ενσωμάτωση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. Ειδικότερα θα αντικατασταθεί η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης με πεπιεσμένο φυσικό αέριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 300.000 ευρώ, όπως έγινε γνωστό από τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Αναστάσιο Καρασαββόγλου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 40%

Ο τελευταίος είπε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε ουσιαστικά θα οδηγήσει σε υποκατάσταση του πετρελαίου από συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Το ερώτημα είναι γιατί συμπιεσμένο και όχι το κανονικό που θα έρθει σε όλους τους νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Διότι μάλλον θα αργήσει να έρθει στην Καβάλα. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα έρθει, σε 2, 3 ή 5 χρόνια. Και επειδή αυτή η παρέμβαση είναι πάρα πολύ σημαντική και άμεσα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων, γι’ αυτό και εμείς την τρέχουμε αυτήν τη διαδικασία από τώρα. Το πρόγραμμα προβλέπει να αγοράσουμε εμείς συμπιεσμένο φυσικό αέριο από εταιρείες της Θεσσαλονίκης κατά βάση αλλά και άλλες περιοχές. Αυτό θα μεταφέρεται στην Καβάλα και θα κουμπώνει σε ένα δίκτυο που θα στήσουμε προκειμένου με τη χρησιμοποίηση και την αξιοποίηση του συμπιεσμένου φυσικού αερίου να παράγουμε ενέργεια. Εάν χρησιμοποιήσουμε το φθηνότερο συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα εξοικονομήσουμε κατά 40% πετρέλαιο. Και επειδή το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβότερο από το συμπιεσμένο αέριο, θα εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικούς πόρους ενώ είναι και πολύ περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον. Θα αναπτύξουμε ένα τέτοιο δίκτυο και όταν έρθει το κανονικό αέριο εδώ στο νοσοκομείο τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να διασυνδεθούμε άμεσα αυτό που θα έχουμε στήσει εδώ μέσα με το δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης.

Αυτή είναι η πιο σημαντική παρέμβαση. Προβλέπουμε και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τον φωτισμό, τα κουφώματα κλπ. Αλλά ο βασικός πυλώνας και βασική παράμετρος της πρότασής μας είναι το αέριο».

ΠΡΟΣΚΛΗΨΕΙΣ

Για τα άλλα θέματα του νοσοκομείου είπε ότι «περιμένουμε να δούμε πόσες μόνιμες θέσεις γιατρών θα πάρουμε από μία κατανομή διαθέσιμων θέσεων. Εκτιμούμε ότι θα πάρουμε περίπου 10 θέσεις, 8-10 μόνιμες θέσεις γιατρών, τις οποίες άμεσα θα προκηρύξουμε προκειμένου να έρθουν γρήγορα. Θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για το χώρο που θέλουμε για να λειτουργήσει στην πόλη το Κέντρο Ημέρας Άνοιας. Επίσης πολύ γρήγορα θα βγει μια προκήρυξη για να προμηθευτούμε ένα όχημα με το οποίο θα διακινούνται οι γιατροί και τα άλλα στελέχη του νοσοκομείου μας για να παράσχουν με αυτήν την κινητή μονάδα υπηρεσίες υγείας σε ψυχιατρικά ασθενείς. Είναι δύο παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της περιφέρειας. Επίσης, μαζί με αυτά θα βγουν στον αέρα και οι θέσεις γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τόσο το Κέντρο Ημέρας Άνοιας όσο και την κινητή μονάδα για ψυχικά ασθενείς. Θα είναι μια διαδικασία που θα τρέξουμε διαμέσου του ΑΣΕΠ. Θα πάρουμε περίπου 20 άτομα για τις δύο μονάδες. Θα γίνει πολύ γρήγορα, νομίζω, αυτό το πράγμα».

ΑΙΜΑ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Τέλος, να θυμίσουμε ότι ενόψει καλοκαιριού που θα υπάρξουν αυξημένες ανάγκες για αίμα, ας το σκεφτούν οι πολίτες. Είναι μία έκκληση του Νοσοκομείου προς τους πολίτες να έρθουν να αιμοδοτήσουν τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες εδώ στο Νοσοκομείο. Είναι μήνες κατά τους οποίους υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αίμα».

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΣκληρή γλώσσα από τον Γιώργο Γραμμένο για όσους διαδίδουν ότι υπάρχει έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου Καβάλας
Επόμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία η Εβδομάδα Υγείας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Υγείας Καβάλας