Εγκρίθηκε ο κανονισμός στάθμευσης στην Παναγία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας που προβλέπει δικαίωμα στάθμευσης θα έχουν μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, κ. Κώστας Πεφάνης, δήλωσε ότι «το πρώτο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας αφορούσε τον κανονισμό στάθμευσης για την Παναγία. Υπήρξε μια πολύ μακρά διαβούλευση με τους κατοίκους, με το Σύλλογο και με τους καταστηματάρχες έτσι ώστε να καταφέρουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, πρώτα γι’ αυτού και κατόπιν για όλους τους Καβαλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Η Παναγία, που είναι η παλιά πόλη της Καβάλας, έχει τις αντικειμενικές της δυσκολίες όσον αφορά την κυκλοφορία και έπρεπε να καταλήξουμε στην καλύτερη διαχείριση του θέματος. Αυτό έγινε.
Δικαίωμα στάθμευσης θα έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι της Παναγίας και όσοι έχουν σπίτι εκεί αλλά είναι κάτοικοι του εξωτερικού ή άλλης περιοχής. Θα βγούνε κάρτες και θα καταγραφούν τα αυτοκίνητα που έχουν. Όλοι θα έχουν το δικαίωμα πρόσβασης με το δικαίωμα της στάσης, όπως τουρίστες που έχουν νοικιάσει Rbnb. Πρέπει να συμμαζευτεί η Παναγία και το καθοριστικό βήμα είναι αυτό. Η ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινά οι μόνιμοι κάτοικοι, τα προβλήματα που υπάρχουν με τα οχήματα κοινής ωφέλειας ή πρώτης ανάγκης όπως τα ασθενοφόρα, αυτά καλούμαστε να τα διορθώσουμε με αυτήν την απόφαση. Οποιαδήποτε απόφαση έχει θέμα εφαρμογής. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως, θα υπάρξει αυξημένη αστυνόμευση από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία. Πρέπει, όμως, πρώτα απ’ όλα εμείς, οδηγοί, κάτοικοι και επισκέπτες να φερόμαστε σύμφωνα με τους κανόνες. Να σεβόμαστε τον ΚΟΚ και τους συνανθρώπους μας. Έτσι και ο κανονισμός θα πετύχει και η Παναγία θα είναι το κόσμημα της Καβάλας».
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ
Πρόσθεσε ότι «ένα ακόμη θέμα που είχαμε ήταν το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Έκανα προσπάθεια από την αρχή της θητείας μας να αλλάξω τον κανονισμό σε κάποια άρθρα, αφού δεν κάλυπτε τις διατάξεις που έχουν μπει. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάναμε μία Επιτροπή αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε και να αλλάξουμε κάποια θέματα.
Ένα από τα βασικά θέματα είναι ο χρόνος ομιλίας. Υπάρχουν 8 παρατάξεις στο Συμβούλιο και ο χρόνος που δικαιούνται να μιλάνε είναι τόσο πολύς που φτάναμε στο σημείο να μην ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις.
Επίσης, τα εκτός Ημερήσιας Διάταξης θέματα με τον προηγούμενο κανονισμό συζητιούνταν στο τέλος. Ωστόσο υπήρχε μια συνήθεια να συζητούνται στην αρχή. Εδώ και 4 συνεδριάσεις κάποιος δημοτικός σύμβουλος έθετε θέμα λειτουργίας και πιστής εφαρμογής του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχει κάθε δικαίωμα και τα συζητούσαμε αυτά στο τέλος με συνέπεια να μην μένουν οι σύμβουλοι, παρά το ότι έχουν την υποχρέωση.
Αλλάξαμε 5 θέματα στον Κανονισμό, τα τρία τυπικά και τα δύο ουσιαστικά. Το ένα αφορούσε τη συζήτηση των θεμάτων εκτός Ημερήσιας Διάταξης πριν την έναρξη της συνεδρίασης εκτός από περιπτώσεις που κρίνει ο πρόεδρος.
Το δεύτερο ήταν η μείωση του χρόνου ομιλίας των επικεφαλής από 7 λεπτά σε 5 λεπτά. Παραμένουν τα 3 λεπτά για τους συμβούλους. Θεωρώ ότι όταν έχουμε συγκροτημένο και μεστό λόγο μπορούμε να εκφράσουμε αυτά που θέλουμε σε 5 λεπτά. Το θέμα πέρασε έστω με αρκετές αντιδράσεις. Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου θα αλλάξουν πολλές διατάξεις και θα πρέπει να αλλάξει εκ βάθος και ο κανονισμός, πράγμα που θα γίνει από την επόμενη διοίκηση του Δήμου Καβάλας».