Ανησυχία επικρατεί στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε πως τα κρούσματα στην πλειοψηφία τους είναι ήπια.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είμαστε πάλι σε μία μεγάλη έξαρση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και σε ένα χρονικό σημείο, το καλοκαίρι, που ουσιαστικά δεν τηρούνται μέτρα. Άρα είναι πολύ φυσιολογικό ο κορωνοϊός να βρει έδαφος να εξαπλωθεί ενώ τα κρούσματα που καταγράφονται είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά. Ουσιαστικά η πιθανότητα μόλυνσης είναι, πλέον, πάρα πολύ μεγάλη για οποιονδήποτε. Αφορά και αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που έχουν νοσήσει. Οι τελευταίες μεταλλάξεις της Ομικρον είναι αρκετά μεταδοτικές και εκφεύγουν της ανοσίας.

Βλέπουμε ήπιες σχετικά λοιμώξεις και βαρύτητες, όχι βέβαια σε όλους. Υπάρχουν και άνθρωποι που κινδυνεύουν, νοσηλεύονται και νοσούν βαριά, αλλά είναι λιγότεροι συγκριτικά με τα κρούσματα που έχουμε.

Μέτρα υπάρχουν αλλά δεν τα τηρεί κανείς. Ακούμε κόσμο να λέει ότι δεν μας υποχρεώνουν να φορέσει μάσκα λες κι αν το κάνει στα σημεία που κινδυνεύει θα πάθει κάτι. Η σύσταση για μάσκα υπάρχει αλλά και εκεί που είναι υποχρεωτική κανείς δεν τη φοράει. Για παράδειγμα στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων ή των λεωφορείων. Άρα δεν είναι θέμα να μας τα επιβάλλουν τα μέτρα, τα οποία έχουν κάποια απόδοση όταν ξεκινάει κάτι. Τώρα τι μέτρα να επιβληθούν μέσα στο καλοκαίρι και τι να μαζέψεις όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Αυτό δεν το περιορίζεις».

ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΟΣΗ

Πρόσθεσε ότι «όταν υπάρχει τέτοια εξάπλωση, λοιπόν, αυτό που περιμένεις να γίνει είναι να το περνάει ελαφρά όποιος κολλάει. Αλλά δυστυχώς δεν είναι για όλους αυτό. Ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας κινδυνεύουν. Και κινδυνεύουν να κολλήσουν από άτομο που το περνάει ελαφριά. Η μετάδοση συνεχίζεται. Αυτό που μπορούν να κάνουν όσοι κινδυνεύουν είναι να φυλαχθούν και να κάνουν μία τέταρτη δόση.

Αυτή η ιστορία θα πάει μακριά. Όταν βλέπεις να νοσούν ξανά άνθρωποι, σημαίνει ότι η ανοσία δεν είναι 100%. Ιός που μεταλλάσσεται δεν μπορεί να κάνει ανοσία αγέλης. Αυτό γίνεται μόνο με σταθερούς ιούς. Τη λύση μπορεί να δώσει η ιατρική κοινότητα φτιάχνοντας εμβόλια που πιάνει όλες τις υπό-παραλλαγές. Αυτό προσπαθεί να κάνει, αλλιώς σε κάθε νέα μετάλλαξη θα πρέπει να φτιάχνει ένα νέο εμβόλιο. Πιθανόν να το καταφέρουν αλλά μέχρι τότε θέλει προσοχή».

Προηγούμενο άρθροΛευτέρης Κυριακίδης: Πολύ καλή η τουριστική κίνηση στη Θάσο
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν καλά οι θερινές εκπτώσεις στην Καβάλα